3 domáce likéry

    Loading...
    (0 / 5)

    Likéry sa v domácnostiach vyrábali už od nepamäti. Ľudia si nimi spríjemňovali chvíle a zďaleka neboli len nápojom pre ženy. Celkom slušne sa z nich vedeli nacuckať aj páni a o zábavu bolo po večeroch postarané. Dnes vám ukážeme tri najlepšie recepty na tradičné domáce likéry.

    Taliansky likér z červeného hrozna

    Budete potrebovať:

    500g červeného hrozna

    500ml čistého alkoholu

    300ml vody

    300g cukru

    1 tyčinka škorice

    3 nožičky klinčeka

    sovkusom.ru

    Bobule hrozna oberte zo strapcov a umyte. Dajte ho do väčšej uzatvárateľnej nádoby a mierne ho roztlačte. Pridajte k nemu klinčeky, škoricu, 150g cukru a zalejte alkoholom. Nádobu zatvorte a dobre pretrepte. Odložte zmes na tmavé miesto a nechajte ju tam lúhovať približne 2 až 4 týždne. Nádobu pravidelne pretrepávajte.

    Po dvoch týždňoch preceďte vylúhovanú tekutinu cez husté sitko, alebo gázu a pridajte zvyšných 150g cukru a vodu. Všetko spolu krátko povarte a ochlaďte. Potom likér rozlejte do tmavých fľašiek, dobre uzatvorte a uložte na tmavé miesto. Po desiatich dňoch bude likér stopercentne pripravený na pitie.

    Originálne Basilicello

    Budete potrebovať:

    450g čerstvej bazalky

    4 citróny

    750 ml 95% alkoholu

    750ml vody

    500g cukru

    sovkusom.ru

    Bazalku umyte a vysušte, citróny očistite od kôry a nakrájajte na menšie kúsky. Bazalku aj s kúskami citrónu dajte do hlbšej uzatvárateľnej nádoby, zalejte alkoholom a zatvorte na 10 dní na tmavé miesto.

    Po desiatich dňoch si z cukru a vody uvarte sladký sirup, ochlaďte ho a pridajte ho do bazalkovej zmesi s alkoholom. Dobre všetko pretrepte a rozlejte do fliaš. Dajte ho do chladničky a nechajte ho približne týždeň postáť. Likér sa môže zakaliť, no je to normálna reakcia, nie vada.

    Pravý orechový likér

    Budete potrebovať:

    200g jadier vlašských orechov

    300ml koňaku, alebo brandy

    1 tyčinku škorice

    2 nožičky klinčekov

    200ml vody

    150g cukru

    1 balíček vanilkového cukru

    1 ČL pomarančovej kôry

    1 ČL citrónovej kôry

    sovkusom.ru

    Orechy si zľahka opečte na suchej panvici, aby pustili chuť, potom ich dajte do nádoby a ešte horúce zalejte koňakom. Zatvorte nádobu a odložte ju na tmavé miesto na 3 týždne. Nezabudnite orechy čas od času pretrepať.

    Potom zlejte tekutinu cez sitko, orechy nevyhadzujte. Z cukru a vody si uvarte sirup, pridajte škoricu a klinčeky, citrónovú kôru aj pomarančovú kôru a pridajte k orechovému alkoholu. Premiešajte všetko spolu, vráťte orechy k zmesi a počkajte ešte 3 dni. Potom likér rozlejte do fliaš a odložte na tmavé miesto. Po 2-3 mesiacoch bude pripravený tak, ako má byť.

    Aký likér doma pripravujete vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

    zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x