7 omáčok bez majonézy alebo kečupu

( 0 out of 5 )
Loading...
    Vytlačiť RECEPT

    Keď si chceme dochutiť obed, veľmi často siahneme po kečupe, majonéze alebo omáčkach, ktoré majú podobné zloženie či tieto produkty obsahujú. Čo v prípade, že sa nám ich chuť už zunovala a dali by sme si pre zmenu niečo nové? Ďalším dôvodom, prečo odsúvame kečup je často jeho nelichotivé zloženie a majonézu odmietneme najmä v horúcich dňoch, kedy sa chceme vyhnúť jej rýchlemu skazeniu. Vyskúšajte niektorú z nasledujúcich omáčok a na kečup alebo majonézu si už ani len nespomeniete.

    Skvelá chuť, rýchla príprava a zloženie, ktoré máte pod kontrolou. Presne také sú domáce omáčky, ktoré si pomocou nasledujúcich receptov môžete pripraviť aj vy.

    Kôprová omáčka

    pixabay.com

    Budeme potrebovať:

    20 g kôpru

    6 strúčikov cesnaku

    1 citrón

    1/2 čajovej lyžičky nastrúhanej kôry z citróna

    100 ml olivového oleja

    soľ a čierne korenie podľa chuti

    Postup:

    Kôpor si nasekáme na drobné kúsky a prelisujeme si k nemu cesnak. Pridáme nastrúhanú kôru z citróna a ak chcete, tak aj trochu citrónovej šťavy. Zalejeme to 100 ml olivového oleja a všetko dobre premiešame. Dochutíme soľou a korením a podávame napríklad s mäsom. Touto omáčkou však skvele doplníte chuť čerstvých šalátov, napríklad uhorkového.

    Španielska salsa

    commons.wikimedia.org

    Budeme potrebovať:

    15 kusov cherry paradajok

    1 strúčik cesnaku

    20 g pažítky

    1 čajová lyžička octu balsamico

    1 polievková lyžica paradajkového pretlaku

    1 polievková lyžica olivového oleja

    soľ a čierne korenie podľa chuti

    Postup:

    Paradajky prekrojíme na polovice a pridáme ich do mixéra spolu s cesnakom a pažítkou, ktorú môžeme vymeniť aj za zelenú cibuľku. Všetko zmixujeme na pastu, do ktorej potom primiešame balsamico, olivový olej a paradajkový pretlak. Dochutíme soľou a korením a môžeme si vychutnať skutočnú príchuť Španielska.

    Univerzálna zálievka na zeleninu

    maxpixel.freegreatpicture.com

    Budeme potrebovať:

    3 polievkové lyžice olivového oleja

    2 polievkové lyžice octu balsamico

    1 strúčik cesnaku

    soľ a čierne korenie podľa chuti

    petržlenová vňať

    Postup:

    Strúčik cesnaku si prelisujeme alebo rozdrvíme a zalejeme ho balsamicom a olivovým olejom. Pridáme na jemno nakrájanú petržlenovú vňať, ktorá zálievku krásne prevonia. Dochutíme korením a všetko dobre premiešame. využívame ako zálievku na zeleninové šaláty.

    Tzatziky omáčka

    pixabay.com

    Budeme potrebovať:

    2 strúčiky cesnaku

    1 uhorku

    125 ml bieleho jogurtu

    1 polievková lyžica olivového oleja

    1 polievková lyžica citrónovej šťavy

    20 g kôpru

    Postup:

    Najprv si uhorku najemno nastrúhame a vytlačíme z nej všetku prebytočnú šťavu. Môžeme ju aj trochu osoliť a nechať postáť, vďaka čomu pustí ešte viac šťavy. Následne k nej pridáme prelisovaný cesnak, zalejeme ju olejom a citrónovou šťavou a potom všetko zmiešame s bielym jogurtom. Dochutíme soľou a čiernym korením a tiež na jemno nakrájaným kôprom. Všetko dobre premiešame a následne podávame túto grécku pochúťku.

    Sladko-kyslá omáčka

    pixabay.com

    Budeme potrebovať:

    4 polievkové lyžice vody

    1 čajová lyžička kukuričnej múky

    2 polievkové lyžice cukru

    2 polievkové lyžice octu

    1 polievková lyžica sójovej omáčky

    3 polievkové lyžice pomarančovej šťavy

    10 polievkových lyžíc paradajkového pyré

    Postup:

    V malom hrnci si rozmiešame vodu s múkou a zohrievame. Následne do ďalšej panvice dáme cukor, ocot, paradajkové pyré, pomarančovú šťavu a sójovú omáčku a všetko dobre premiešame. Keď je zmes horúca, prilejeme vodu s múkou a znova miešame. Omáčku podávame ešte teplú napríklad k mäsu.

    Pesto

    pixabay.com

    Budeme potrebovať:

    60 g bazalky

    2 strúčiky cesnaku

    50 g parmezánu

    3 polievkové lyžice píniových orieškov

    100 ml olivového oleja

    soľ podľa chuti

    Postup:

    Očistíme si cesnak a prekrojíme ho na polovice alebo tretiny. Listy bazalky tiež umyjeme a osušíme. Následne dáme do mixéra cesnak, listy bazalky, píniové oriešky a na jemno nastrúhaný parmezán. Pridáme tretinu olivového oleja a trochu soli. Všetko zmixujeme na pastu a následne po premiestnení do menšej nádoby prilievame po troške olivový olej, pokiaľ nedosiahneme jednoliatu konzistenciu. Dochutíme soľou a môžeme pridať trošku citrónovej šťavy.

    Syrová omáčka

    commons.wikimedia.org

    Budeme potrebovať:

    200 g taveného syra

    10 ml rastlinného oleja

    200 ml smotany

    3 polievkové lyžice píniových orieškov

    50 g tvrdého syra

    soľ a korenie podľa chuti

    Postup:

    najprv si nastrúhame tvrdý syr a následne ho pridáme do penvice k smotane, tavenému syru a oleju, ktoré sme rozmiešali. Varíme na malom ohni, pokiaľ omáčka nezačne vrieť. Potom do nej pridáme korenie, soľ a píniové oriešky, všetko dobre zamiešame a varíme ešte asi 3 minúty. Omáčku podávame teplú.

    Tieto omáčku dodajú chuť akémukoľvek jedlu. Pridajte ich k pečenému alebo grilovanému mäsu, rybám, zalejte nimi zeleninový šalát alebo dochuťte cestoviny. Výber je len na vás.

    zdroj: babskeveci.sk (Jana L), vkurselife.com

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x