Bazový sirup

( 3 out of 5 )
Loading...
    Vytlačiť RECEPT

    Skvelá chuť, ktorá mnohým pripomína detstvo a vôňa, ktorej sa nič nevyrovná. To je lahodný bazový sirup, ktorý milujú hádam všetci, bez ohľadu na vek. Využite to najlepšie, čo nám príroda ponúka a pripravte si domáci lahodný sirup bez akýchkoľvek konzervantov, farbív alebo iných umelých látok.

    Bazový sirup je bezkonkurenčne tým najlepším, aký som kedy pila. Jeho chuť i vôňa ma neustále prenesú do detských čias, pripomína mi prázdniny u babky a príjemné letné počasie. Vďaka nasledujúcemu návodu môžete potešiť svoje chuťové poháriky a možno i oživiť spomienky pri pohári skvelého nápoja z bazového sirupu.

    Množstvo surovín, ktoré sú využité v nasledujúcom recepte postačuje na prípravu približne 8 litrov bazového sirupu.

    Budeme potrebovať:

    30 kusov Bazy čiernej

    4 kg cukru

    6 l vody

    100 g kyseliny citrónovej

    4 citróny

    0,5 kávovej  lyžičky dvojsiričitanu draselného – Borkén

    Postup:

    Najprv si pripravíme veľký hrniec, do ktorého vlejeme 5 litrov vody a pridáme 3,5 kg cukru. Zahrievame na miernom stupni a premiešame. Počkáme, kým sa cukor vo vode úplne nerozpustí a následne necháme vodu s cukrom trošku vychladnúť tak, aby ostala teplá.

    Teraz do ešte teplej vody pridáme kyselinu citrónovú a pol lyžičky Disiričitanu draselného, ktorý sa zvykne používať vo vinárstve, či na konzervovanie zeleniny.

    Pol kilogramu cukru, ktorý nám ostal si teraz vysypeme na panvicu a začneme zohrievať. Cukor nám bude postupne karamelizovať, až nadobudne svetlo hnedú farbu. V tejto chvíli ku skaramelizovanému cukru vylejeme zvyšný liter vody. Pokiaľ karamel stvrdne, nebojte sa. Zmes s vodou zahrievame, pokiaľ sa cukor znova úplne nerozpustí a následne ho odstavíme zo sporáka. Tento cukrový roztok necháme vychladnúť až na izbovú teplotu.

    Kvety Bazy poriadne preberieme, vyberieme vhodné a zdravé kúsky, ktoré použijeme.

    Teraz si pripravíme veľkú nádobu, ktorá má objem aspoň 10 litrov. Vezmeme citróny a veľmi dôkladne ich umyjeme, tiež vydrhneme kôru. Po umytí ich nakrájame  na kolieska, ktoré majú hrúbku približne pol centimetra. Citróny nahradia ešte väčšie množstvo kyseliny citrónovej, ktorá by inak bola v recepte použitá.

    Do hrnca si dáme všetky pripravené kvety bazy a naukladáme na nich kolieska z citrónov. Zalejeme ich oboma roztokmi z vody, ktoré sme si predtým pripravili. Všetka voda, ktorú k baze s citrónom vylejeme by mala byť úplne vychladená (izbová teplota). Následne nádobu prikryjeme utierkou a umiestnime napríklad do komory.

    Takto pripravená zmes sa nechá stáť 5 dní Po tejto dobe si pripravíme veľké cedidlo a čistú utierku, ktorú môžeme nahradiť plienkou alebo gázou. Pomocou utierky následne sirup po častiach prefiltrujeme.

    Filtrovaný sirup môžeme naliať do pripravených fliaš, ktoré dobre uzavrieme a odložíme na chladné miesto, kde nie je priame slnečné žiarenie.

    Takto pripravený sirup potom riedime s vodou podľa chuti. Môžeme ho využiť aj na prípravu osviežujúcich koktejlov alebo pridať do rôznych ovocných limonád.

    zdroj: babskeveci.sk (Jana L), nosalty.hu

     

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x