Bravčové plátky pečené na pive

    Loading...
    (5 / 5)

    Bravčové karé je vďačná kus mäsa, pretože sa dá robiť nielen na mnoho spôsobov, ale zjedia ho dokonca aj deti. Nik z neho nemusí vyberať mastné časti a tak sú doma všetci spokojní. Aby však boli spokojné nielen deti, ale aby ste ulahodili aj svojim polovičkám, pripravte si fantastické bravčové karé na pive.

    V Norimbergu je bravčové karé obzvlášť obľúbené. Jeho popularita je úzko spätá s históriou XIV. storočia a s jeho vtedajšou šľachtou. Karé vtedy pripravovali pánom na špeciálny spôsob – na pive. Išlo totiž o to, že ho mali prispôsobiť ľuďom. Keďže dovtedy bolo karé považované za suché mäso, kuchári na požiadanie skúšali rôzne receptúry, ktorými sa snažili mäso zjemniť a predovšetkým pripraviť mäkké. A vydarilo sa. Tajnou ingredienciou nebolo nič iné, ako tradičné pivo. Pôvodný recept sa v tomto kraji pripravuje dodnes. Samozrejme, pripravovať ho môžete aj z mastnejšieho mäsa. Všetko je len o tom, čo máte radi.

    Budeme potrebovať:

    800g bravčového karé

    soľ podľa chuti

    červená paprika podľa chuti

    5 cibúľ

    4 PL olivového oleja

    50g sušených marhúľ

    50g sušených sliviek

    50g sušených hrozienok

    1 pohár tmavého piva

    2 bokové listy

    Postup prípravy:

    Mäso si v celku umyjeme a osušíme. Zo všetkých strán ho posolíme a posypeme červenou paprikou, aby bolo celé červené. Takto pripravený kus mäsa dáme do chladničky na noc.

    Cibule ci narežeme na hrubšie kolieska. Sušené ovocie obaríme vriacou vodou, aby pred pečením zmäklo.

    Vezmeme si celý kus mäsa a narežeme ho na cca 10-12 plátkov. Každý plátok ešte posolíme, prípadne môžeme posypať aj červenou paprikou. Pekáč si vymastíme olivovým olejom.

    Vezmeme si plátok mäsa a priložme naň dve kolieska cibule a vložíme na pekáč na „stojato“. Postup opakujeme pri všetkých plátkoch.

    Na pekáč vysypeme rovnomerne obarené slivky, marhule aj hrozienka a celé to podlejeme pivom. Na záver pridáme do piva bobkový list.

    Dáme piecť do rúry vyhriatej na 170-190 stupňov na cca 120 minút. Počas pečenie sa uistite, že kôrka mäsa neprihára. Ak prihárať začne, potom znížte teplotu pečenia.

    Mäsko konzumujeme ešte teplé, vychladnuté nechutí tak dobre. Pri chuti piva sa nemusíte báť, že ju vaše deti pocítia. S pečením sa všetko alkohol odparí. Jedlo podávajte so pečenou zeleninou, čerstvým šalátom, alebo so zemiačikmi. Dobrú chuť!

    Celý postup prípravy mäsa si pozrite vo videu.

    zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x