Cigánska na kastróle

    (5 / 5)

    Milovníci cigánskej pozor! Máme pre vás dobrotku, ktorú ste ešte nejedli. Takýto jednoduchý a vynikajúci variant cigánskej si môžete doma pripraviť bez menšej roboty. Jednoducho ju dajte piecť aj so zemiakmi v pekáči. Tzv. Cigánsku v kastróle si zamiluje každý gurmán.

    Budeme potrebovať:

    1,5kg bravčového mäsa

    60ml svetlého piva

    100ml slnečnicového oleja

    gyros korenie

    1 PL medu

    2kg zemiakov nakrájaných na plátky

    korenie a soľ od chuti

    2 cibule – môže byť 1 červená a 1 biela

    100g slaninky

    4-5 strúčikov cesnaku

    200g kyslej smotany

    soľ, čili, korenie, petržlenová vňať od chuti

    Postup prípravy:

    Mäso si naporciujeme a napácujeme v marináde z gyros korenia, medu, oleja a piva ešte deň pred pečením, aby sa spojili chute. Pekáč si potrieme tenkou vrstvou oleja, alebo masti a naukladáme naň polovicu zemiakov nakrájaných na plátky. Na plechu ich osolíme, okoreníme.

    mindenegybenblog.hu

    Na to naukladáme polovicu množstva cibule nakrájanej na kolieska. Slaninu si nakrájame na menšie kocky a rozsypeme ju pomedzi zemiaky a cibuľu.

    mindenegybenblog.hu

    Na záver pridáme marinované mäso.

    mindenegybenblog.hu

    Celý postup vrstvenia opakujeme ešte raz.

    mindenegybenblog.hu

    Pekáč zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na cca 50-60 minút.

    mindenegybenblog.hu

    Medzitým si pripravíme smotanovú omáčku. Kyslú smotanu zmiešame s pretlačeným cesnakom a pridáme ľubovoľné koreniny.

    mindenegybenblog.hu

    Pred koncom pečenia vyberieme pekáč z rúry a odstránime alobal. Na vrch vylejeme smotanovú omáčku a bez alobalu dáme opäť do rúry pri rovnakej teplote dokým smotana nezačne hnednúť.

    mindenegybenblog.hu
    mindenegybenblog.hu

    Prajeme dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (Monika), mindenegybenblog.hu

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x