Čokoládové brownies

( 4 out of 5 )
Loading...
    Vytlačiť RECEPT

    Brownie je malý nenápadný koláč, ktorý poznajú ľudia na celom svete. Je tak nadčasový, že si ho zamilovali celé generácie gazdiniek a milovníkov čokoládových koláčikov. Čoraz častejšie sa v súvislosti s ním skloňuje titul najjednoduchší koláč na svete.

    foodnetwork.com

    Jednoduchou prípravou sa často prirovnáva k muffinom, no za nás hovoríme, že chuť originálneho brownie sa s muffinami nedá porovnať! Aby ste si však aj vy vytvorili k tomuto nenápadnému černoškovi vzťah, poďme v skratke do jeho minulosti. Brownie údajne vznikol ešte v roku 1893. Prvý krát ho v hoteli Palmer House v Chicagu upiekol šéfkuchár hotelovej kuchyne. Na žiadosť majiteľky Berthy Palmerovej mal upiecť dezert, ktorý by bol menší ako bežný koláč, dal by sa však priložiť k balenému obedu a dámy by ho moli ľahko zjesť aj bez vidličky. Šéfkuchár si s touto požiadavkou poradil natoľko dobre, že dodnes môžete  v hoteli ochutnať brownie podľa originálnej receptúry a to s orieškami a marhuľovou polevou. Ani 120 rokov neubralo sladkému a nebesky dobrému koláčiku na kvalite. Idete si ho pripraviť spolu s nami?

    foodnetwork.com

    Budeme potrebovat:

    125g masla

    200g horkej čokolády nalámanej na malé kúsky

    1ČL vanilkového extraktu

    3 vajcia izbovej teploty

    300g kryštálového cukru

    125g hladkej múky

    50g nasekaných vlašských orechov

    štipku soli

    Postup prípravy:

    Menšiu formu na pečenie (cca 20x20cm) si vymastite maslom a vysypte múkou. Rúru si predhrejte na 180 stupňov.

    Maslo a čokoládu nasekanú na menšie kúsky si roztopte vo vodnom kúpeli. Roztopenú hmotu prelejeme do väčšej misky, kde budeme ďalej pripravovať cesto.

    zerowastechef.com

    Do rozpustenej čokolády primiešavajte postupne vanilkový extrakt, cukor, vajíčka po jednom, soľ, múku a nakoniec oriešky.

    vegrecipesofindia.com

    Zmes vylejte na pekáč a rovnomerne rozotrite. Pečte asi 35-40 minút v predhriatej rúre. Koláč musí byť po dopečení vo vnútri vlhký. Či je koláč správne vlhký zistíme podľa zapichnutého špáradla. To by malo byť lepkavé od čokolády.

    foodnetwork.com

    Podávajte nakrájané na malé kocky ešte teplé. To, čo nezjete, uzatvorte do vzduchotesnej nádoby. Po vychladnutí a uskladnení ostanú brownie trošku suchšie, no na kvalite im to neuberie, pretože chuť čokolády sa po odstátí koláča ešte zvýrazní.

    Brownie sa vo väčšine krajín podáva s domácou šľahačkou alebo so zmrzlinou. Dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (Monika), foodnetwork.com

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x