Cviklový koláč bez cukru

( 5 out of 5 )
Loading...
    Vytlačiť RECEPT

    Donedávna som doma cviklu len zavárala, sem tam ju použila do šalátov a samozrejme, na boršč. Moja kamarátka sa však vyžíva v netradičných receptoch a aj keď mi väčšina z nich nebola až tak po chuti, tento ma zaujal. Vyskúšala som ho a odvtedy nerobím bábovku na žiadny iný spôsob.

    takprosto.cc

    Na rozšírenie kulinárskych obzorov nie je nikdy neskoro. A aj keď to niekedy robíme len s nevôľou, alebo z čistej zvedavosti, niekedy sa to podarí a motyka naozaj vystrelí. Ako pri tejto bábovke. Vyskúšajte ju upiecť a uvidíte, že neoľutujete. Je to veľmi netradičný recept s orechmi a voňavými koreninami, je mierne šťavnatá a neuveriteľne chutná. Zmení vám nielen kuchyňu ale aj život.

    Budeme potrebovať:

    3 stredne veľké uvarené červené repy

    3 vajcia

    150 ml jogurtu, alebo kyslej smotany

    50 ml rastlinného oleja

    75 g múky

    200 g krupice

    150 g vlašských orechov

    1 ČL prášku do pečiva

    1 ČL mletej škorice

    Štipka mletého klinčeka

    maslo na vymastenie formy + hrubá múka na vysypanie formy

    Postup prípravy:

    Uvarenú cviklu si postrúhame na hrubšom strúhadle. Vlašské orechy podrvíme na menšie kúsky, alebo jednoducho nasekáme nožom.

    takprosto.cc

    Vymiešame vajcia s cukrom do peny, pridáme rastlinný olej, jogurt (alebo kyslú smotanu).

    Vo inej miske si premiešame múku, krupicu, prášok do pečiva, škoricu a mleté klinčeky. Do tejto suchej zmesi pridáme aj cviklu a orechy.

    takprosto.cc

    Obe zmesi dáme dokopy a opatrne premiešame. Cesto by malo byť trochu redšie.

    Formu na bábovku si vymastíme a vysypeme múkou.

    Rúru si predtým dáme predhriať na 180 stupňov a pečieme približne 40-50 minút. ČI je cesto hotové skúšame špajdličkou. Nakoľko je cesto redšie treba s ním mať trpezlivosť. Nezabúdajte ale, že koláč musí byť zvnútra šťavnatý a nie suchý.

    takprosto.cc

    Po upečení ozdobíme práškovým cukrom a podávame so šľahačkou a ovocím. Prajeme dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (Monika), takprosto.cc

    Náš tip:

    • Cviklová bábovka je vynikajúca aj keď ju polejete roztopenou čokoládou.

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x