Domáci čučoriedkový koláč

( 5 out of 5 )
Vytlačiť RECEPT

Čučoriedkový koláč je vždy vynikajúci sezónny nápad. Namiesto čučoriedok môžete použiť akékoľvek bobuľoviny, či už maliny, ríbezle, alebo dokonca aj čerešne, či višne. Vráťte sa k chutiam z detstva a pripravte si lahodnú maškrtu, ktorej neodolá nikto. Tento koláčik má pôvod v originálnej francúzskej receptúre.

Budete potrebovať:

220g pšeničnej múky

170g práškového cukru

130g masla

2 vajcia

500g čučoriedok (alebo iného ovocia)

1 PL vanilkového cukru

1 ČL sódy bikarbóny

1 PL octu

štipka soli

Postup prípravy:

Ovocie si umyte a odstráňte prípadne drobnosti (kôstky, zrniečka, ak vám prekážajú). Oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky si na chvíľu odložte nabok, roztopte si maslo.

V miske si zmiešajte vlažné roztopené maslo so 120g cukru. Pridajte štipku soli, ocot a sódu bikarbónu. Vymiešajte a potom pomaly prisýpajte múku. Teraz vymiešajte cesto, ktoré musí byť vo finálnej fáze mäkké, no zároveň pevné a tvarovateľné.

Cesto zabaľte do potravinovej fólie a odložte do mrazničky na 10-15 minút. Medzitým si pripravte čučoriedkovú náplň.

Ovocie si premiešajte, pridajte zvyšný cukor a vanilkový cukor. Bielky si vymiešajte do tuhej peny a potom ich zmiešajte s ovocím. Ovocie si môžete pripraviť aj tepelne, aby pustilo šťavu, no pred zmiešaním s bielkami musí byť zmes celkom studená.

Tortovú formu si vyložte papierom na pečenie a cesto vyformujte aj po okrajoch. Pri okrajoch ho stačí potiahnuť to výšky 3 cm.

Zmes vylejte do formy s cestom a posypte ešte trochou hnedého cukru. Dajte piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov na cca 25 minút. Tortu podávajte vlažnú a môžete pridať trochu domácej šľahačky. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

- Shopping List
x