Domáci krémeš

    (4 / 5)

    Zákusok, ktorý aspoň raz v živote ochutnal každý na svete, má mnoho podôb a nikto poriadne nevie, ktorá je tá pôvodná. S obľubou ho pečú všetky gazdinky bez rozdielu v zručnosti a vždy sa vydarí. Viete o akom zákusku je reč?

    Receptúra krémeša sa traduje niekoľko storočí. Akokoľvek máme radi iné a modernejšie zákusky, vanilkovo šľahačkový skvost z pultov cukrární nevytlačia. Krémeš je jedinečný spojením lahodnej vanilky s jemnou smotanou. Recept na vynikajúci domáci krémeš, ktorý bude chutiť ako z najlepšej cukrárne, je tu pre vás. Vyskúšate ho spolu s nami?

    Budeme potrebovať:

    1 lístkové cesto

    100g horkej čokolády

    1 PL oleja

    Na krém:

    6 bielkov

    100g kryštálového cukru

    4 vanilkové pudingy (uprednostňujeme Zlatý klas, pretože perfektne drží tvar)

    100g práškového cukru

    2 balíčky vanilínového cukru

    1,5 l vody

    Na šľahačku:

    500ml smotany

    štipka soli

    1 PL práškového cukru

    Na polevu:

    200g čokolády

    1 PL oleja

    Postup prípravy:

    Ako prvé si upečieme lístkové cesto.

    youtube.com

    Upečené musíme mať, samozrejme, 2 kusy lístkových plátov. Pláty necháme celkom vychladnúť. 100g horkej čokolády si rozpustíme vo vodnom kúpeli a potrieme ňou jeden plát lístkového cesta, to bude spodný diel zákusku.

    V miske zmiešame bielky s kryštálovým cukrom a pridáme štipku soli a dobre ich vyšľaháme.

    fuszereslelek.nlcafe.hu

    V primeranom množstve vody si dôkladne rozmiešame pudingový prášok, práškový cukor a vanilkový cukor, a keď je zmes bez hrudiek vlejeme aj zvyšnú vodu. Začneme krém variť. Miešame, až pokým nám nevznikne veľmi hustý krém.

    scvalleymommies

    Do hotového pudingového krému pridáme vyšľahané bielky a necháme variť ešte asi 3 minúty. Pozor, už keď začne puding hustnúť, znížte teplotu na najslabší plameň, aby sa vám puding nezačal lepiť na dno hrnca. Keď je krém hotový, necháme ho vychladnúť.

    Medzitým si vyšľaháme smotanu s práškovým cukrom.

    Na lístkové cesto potreté čokoládou natrieme vanilkový krém a dôkladne upravíme, aby bolo rovný. Keď pekne navrstvíme krém, bude mať aj zákusok po rozkrojení krásny rez. Na vanilkový krém pridáme a dôkladne rozotrieme smotanu. Celý koláč prikryjeme čistým lístkovým cestom.

    sutnijo.hu

    Vo vodnom kúpeli si roztopíme 200g čokolády s lyžicou oleja a ešte horúcu nalejeme na vrchné cesto. Celý zákusok necháme v chladničke dobre stuhnúť a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (Monika), extremesilverblog.com

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x