Domáci tavený syr

( 4 out of 5 )
Loading...
    Vytlačiť RECEPT

    Domáci tavený syr, ktorý si natriete na chlieb, je pripravený na základe čerstvého syra, má neuveriteľnú chuť a topí sa v ústach. Ponúkame vám recept na domáci tavený syr, ktorý je veľmi jednoduchý. Aby sa však dal naozaj dobre roztierať, mali by ste dodržať postup do bodky presne.

    Domáci roztierateľný syr má neuveriteľnú chuť. Či už si ho dáte s pikantným sendvičom, alebo s obyčajným šunkovým rožkom, získa si vaše srdce a bude ho milovať celá vaša rodina. Skúste ho pripraviť doma aspoň raz. A už nikdy ho nekúpite v obchode.

    Budete potrebovať:

    500g jemného hrudkovitého tvarohu

    1 vajce

    1 ČL sódy bikarbóny

    100g masla izbovej teploty

    soľ

    Postup prípravy:

    Na prípravu smotanového roztierateľného syra si pripravte vyššiu nerezovú misku a menší hrniec. Syr sa pripravuje vo vodnom kúpeli, preto dbajte na to, aby hrniec a miska do seba zapadali. Hrniec zalejte do polovice vodou a nechajte priviesť do varu. Zatiaľ si pripravte zmes, ktorú budete potom variť.

    Na prípravu roztierateľného syra je najlepšie, ak tvaroh nie je celkom suchý. Preto môžete použiť jemný hrudkovitý alebo celkom jemný. Tieto majú oproti obyčajnému hrudkovitému tvarohu vyššiu vlhkosť, preto sa s nimi dobre pracuje.

    Zmiešajte v miske tvaroh, vajce, soľ, sódu, zmäknuté maslo a všetko zmixujte ponorným mixérom. Maslo netopte v mikrovlnke ani na ohni. Syr nebude mať takú konzistenciu, aký by mal mať. Maslo musí byť pevné, ale zároveň dostatočné mäkké, aby sa dalo rozmixovať.

    Ak má zmes jednotnú konzistenciu, môžete ho dať variť do vodného kúpeľa. Na hrniec s vriacou vodou položte nerezovú misku a dajte veľký pozor na to, aby dno misky nebolo v priamom kontakte s vodou. Varte syr vo vodnom kúpeli za stáleho miešania až pokým sa neroztopí celá hmota. Konzistencia by mala byť veľmi viskózna a ťahavá. Ak chcete syr ochutiť, počas varenia pridajte do zmesi koreniny.

    Pokiaľ ste dosiahli potrebnú konzistenciu, pripravte si formu, do ktorej budete syr ukladať. Najlepšia ja nerezová nádoba, ale pokojne môžete použiť aj klasickú plastovú dózu. Tekutú zmes nalejte do formy a nechajte ho pri izbovej teplote až pokým celkom nevychladne. Potom dózu uzavrite a dajte ju zasa do chladničky, kde by mala celkom stuhnúť.

    Po dodržaní tohto postupu sa budete tešiť z kvalitného domáceho roztierateľného syra, ktorý je nielen zdravý ale aj výnimočne chutný. S tými z obchodu sa nedá ani porovnať!

    Video návod vám ukáže postup, ale aj to, ako by mal syr v konečnom štádiu vyzerať. Prajeme dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (Monika), coocook.me

     

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x