Kávový cheesecake

    (5 / 5)

    Na cheesecakey nikdy nie je neskoro. Hodia sa v každom ročnom období a pochutia si na nich takmer všetci. Na svete snáď ani neexistuje človek, ktorý by lahodný tvarohový dezert nemal rád. Tentoraz prinášame recept na fantastický kávový cheesecake, ktorý zvládne každá gazdinka a bude chutiť celej rodine.

    Budete potrebovať:

    2 ½ šálky rozdrvených kakaových sušienok

    2 PL kryštálového cukru

    60g masla

    ¼ šálky šľahačkovej smotany

    2 ½ PL instantnej kávy (môžete použiť aj klasickú mletú)

    1300g mascarpone

    1 šálka kyslej smotany

    1 ½ šálky práškového cukru

    5 vajec

    1 balíček vanilkového cukru

    1/3 šálky šľahačkovej smotany

    2 PL sladkého cukrového sirupu

    ½ šálky nadrobno nasekanej mliečnej čokolády

    Postup prípravy:

    Ako prvé si rozdrvte kakaové sušienky na prášok, pridajte k nim cukor a roztopené maslo. Vymiešajte klasický sušienkový základ a natlačte ho do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Rúru si potom predhrejte na 170 stupňov a nechajte sušienky zapiecť na 15 minút. Potom ju nechajte vychladnúť.

    Medzitým si v hrnčeku prevarte šľahačkovú smotanu, prisypte instantnú kávu a nechajte vychladnúť. V miske si zmiešajte mascarpone, kyslú smotanu, kávu so šľahačkovou smotanou, cukor a vanilkový cukor. Potom pomaly jedno po druhom primiešajte celé vajcia. Zmes dobre vymiešajte elektrickým šľahačom a naneste na upečený a vychladnutý sušienkový korpus.

    Rúru si nechajte vyhriať na 150 stupňov a cheesecake pečte zhruba 90 minút, prípadne sledujte okraje koláča. Tie by mali byť pevnejšie a v strede by sa mal koláč ľahko natriasať. Keď je cheesecake v takejto podobe hotový, nechajte ho v rúre ešte hodinu odpočívať a pootvorte dvierka. Po vybratí ho dajte zachladiť do chladničky na 1-2 hodiny. Medzitým si pripravte lahodnú polevu.

    V hrnci si zahrejte smotanu a cukrový sirup, pridajte na drobno nasekanú čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Potom polevu do hladka rozmiešajte, nechajte mierne vychladnúť a nalejte na studený cheesecake. Opäť vložte do chladničky a nechajte ho tuhnúť aspoň 2 hodiny. Prajeme dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (M)

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x