Jemný nadýchaný mliečny koláč

    (5 / 5)

    Toto sú presne tie koláče, ktoré sa hodia na chladné víkendové popoludnia pri čaji, sviečkach a dobrom romantickom filme. Nadýchané mliečne kysnuté cesto, poprášené snehobielym cukrom a hlavne – teplučké. Neláka vás predstava chladného víkendu?

    Budete potrebovať:

    Na cesto

    250g polohrubej múky

    100ml mlieka

    15g čerstvých kvasníc (alebo 1,5 ČL sušených)

    2 vajcia

    štipka soli

    100g masla

    1 PL kryštálového cukru

    Na posýpku

    50g masla

    150g práškového cukru

    200ml mlieka

    Postup prípravy:

    Mlieko trochu ohrejte, pridajte doň kvasnice a cukor, premiešajte a nechajte odstáť asi 20 minút na teplom mieste. V miske si zatiaľ vymiešajte vajcia so soľou a maslom, potom do zmesi pomaly pridávajte mlieko s kvasnicami a na záver preosiatu múku. Cesto hneď vymieste. Potom ho nechajte prikryté utierkou podkysnúť na teplom mieste ešte asi hodinu.

    Pekáč si vymastite maslom a dajte doň cesto. Nechajte ho podkysnúť odokryté ešte 20 minút. Medzitým si zmiešajte maslo s kryštálovým cukrom, aby vám vznikla akási plnka, alebo posýpka. Prst si namočte do oleja a do cesta spravte dierky rovnomerne po celej ploche. Potom cesto posypte maslovo cukrovou posýpkou. Dajte ho piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 25 minút a po vybratí ho lyžicami polievajte teplým mliekom. Nechajte mlieko trochu vpiť a potom ešte teplý koláč podávajte. Prajeme dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (M)

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x