Makové slimáky ako od babičky

    Loading...
    (0 / 5)

    Sladké potešenie s vôňou a chuťami babičkinej kuchyne vám môžu priniesť práve makové slimáčiky. Recept zo starej slovenskej kuchyne je plný čarovných chutí! Navyše, suroviny sa merajú na šálky!

    Budete potrebovať:

    Na cesto

    1 šálka mlieka

    2 vajcia

    ½ šálky kryštálového cukru

    100g masla

    3 ½ šálky hladkej múky

    30g čerstvého droždia

    1 žĺtok na potretie  cesta

    Na plnku

    1 šálka maku (nemusí byť mletý)

    1 šálka práškového cukru

    1 ČL citrónovej kôry

    1 ČL vanilkového cukru

    50g roztopeného masla

    Postup prípravy:

    Droždie rozdrobte do vlažného mlieka. V miske si zatiaľ zmiešajte múku, vajíčka, cukor a zmäknuté maslo, pridajte zmes z droždia a vymieste cesto. Ak je cesto príliš lepkavé a mäkké, pridajte trochu múky. Ak sa vám zdá naopak, prilejte mlieko. Vymiesené a hladké cesto nechajte 40 minút odpočívať prikryté na teplom mieste.

    Medzitým si pripravte plnku. Zmiešajte mak, cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Pridajte roztopené maslo. Cesto si vyložte na pomúčenú dosku a dobre ponatierajte plnkou. Potom cesto zrolujte a krájajte slimáčiky. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným žĺtkom každý kúsok a pečte v rúre asi 20-30 minút pri teplote 180 stupňov. Prajeme dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (M)

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x