Ochutené maslo

( 2 out of 5 )
Loading...
    Vytlačiť RECEPT

    Maslo s príchuťou, ktoré si bežne kúpite v obchode zvyčajne obsahuje aj množstvo ďalších prídavkov, medzi inými i konzervanty, farbivá, či iné látky, ktorým by sme sa mali podľa možností vyhýbať. Prečo si teda zdravší a chutnejší variant nepripraviť doma? Mať prehľad o všetkých použitých surovinách, či pripraviť si presne také množstvo, aké potrebujeme je úžasnou výhodou. Navyše, keď raz ochutnáte ochutené maslo pripravené doma, zaručene si ho už v obchode nekúpite.

    Receptov na ochutené maslo je mnoho, prinášame vám však výber tých najlepších, ktoré ozaj stoja za to. Dajú sa pripraviť na sladko i slano. Použiť ich môžete na pečivo, mäso,zeleninu, zemiaky,  do omáčok ale i na palacinky, či iné dezerty. Príprava je nenáročná a z množstva príchutí si vyberie skutočne každý.

    inspiredbycharm.com

    Základnou surovinou na prípravu každého variantu je samozrejme maslo. To však musíme nechať zmäknúť, aby sa nám s ním dobre pracovalo. Maslo si zakaždým umiestnime do misy, kde budeme pridávať rozličné bylinky, korenie, zeleninu a podobne. Vo všeobecnosti platí, že čerstvé bylinky sú omnoho aromatickejšie, chutnejšie a vhodnejšie na prípravu, ako tie sušené. Maslo zmiešané s jednotlivými ingredienciami následne zrolujeme do valca v potravinárskej fólii či papieri na pečenie, vďaka čomu sa jednoducho krája a dobre skladuje. V neposlednom rade tiež vyzerá prinajmenšom zaujímavo, čo poviete?

    EJ Armstrong / Via armstrongphoto.com

    Čo sa týka vyformovania úhľadného valca z ochuteného masla, pomôcť si môžeme nejakým plochým predmetom (napríklad plechom na pečenie) alebo maslo môžeme zrolovať v pevnej podložke pod taniere.

    buzzfeed.com
    buzzfeed.com
    tastykitchen.com

    Teóriu by sme mali, teraz sa môžete inšpirovať niektorým z nasledujúcich receptov.

    S talianskymi bylinkami a cesnakom

    inspiredbycharm.com

    Budeme potrebovať:

    200 gramov mäkkého masla

    2 strúčiky cesnaku

    3 vetvičky čerstvého rozmarínu

    5 až 6 vetvičiek čerstvého tymiánu

    Soľ a čierne korenie podľa chuti

    Postup:

    Pretlačený cesnak a nadrobno nasekané bylinky zmiešame s mäkkým maslom. Osolíme a okoreníme podľa chuti a zmes ukladáme na potravinársku fóliu. Vytvarujeme valec. Fóliu na koncoch zatočíme a maslo necháme stuhnúť v chladničke.

    S bazalkou a sušenými paradajkami

    inspiredbycharm.com

    Budeme potrebovať:

    200 gramov mäkkého masla

    1 strúčik cesnaku

    1 hrsť sušených paradajok v oleji

    3 až 4 lístky čerstvej bazalky

    Soľ a čierne korenie podľa chuti

    Postup:

    Pretlačený cesnak zmiešame s nadrobno nakrájanými paradajkami a a bazalkou a pridáme k maslu. Dochutíme soľou a čiernym korením a následne balíme do fólie.

    S koriandrom a limetkou

    inspiredbycharm.com

    Budeme potrebovať:

    200 gramov masla

    1 strúčik cesnaku

    5 až 6 vetvičiek čerstvého koriandru

    ½ polievkovej lyžice limetkovej šťavy

    1 polievková lyžica nastrúhanej limetkovej kôry

    Soľ a čierne korenie podľa chuti

    Postup:

    Nadrobno nasekaný koriander a prelisovaný cesnak pridáme do masla. Pridáme nastrúhanú limetkovú kôru i šťavu a zmiešame. Uložíme do fólie a vytvarujeme valec.

    S horčicou, zázvorom a medom

    sovkusom.ru

    Budeme potrebovať:

    200 gramov mäkkého masla

    2 polievkové lyžice dijonskej horčice

    1 a 1/2 polievkovej lyžice medu

    ½ polievkovej lyžice jemne nastrúhaného zázvoru

    Postup:

    Do masla pridáme všetky suroviny a vymiešame. Následne balíme do fólie a vytvarujeme valec.

    Sladké maslo s citrónom

    sovkusom.ru

    Budeme potrebovať:

    200 gramov mäkkého masla

    1 citrón

    1 až 2 polievkové lyžice medu

    Postup:

    Citrón veľmi dôkladne umyjeme (kefkou alebo drsnou špongiou). Následne ho dáme na minútu do vriacej vody. Po vytiahnutí ho rozmixujeme na jemnú kašu. Pridáme mäkké maslo a med a dôkladne vymiešame. Toto maslo je redšie ako ostatné, preto je vhodnejšie ho skladovať v uzatárateľnej nádobe. Skvele sa hodí k pečivu a rôznym dezertom.

    Na maslo si môžete nalepiť štítok s názvom i dátumom prípravy. V chladničke vám vydrží aspoň 2 týždne, v mrazničke i tri mesiace. Skvelým nápadom je takto pripravené maslo využiť aj ako darček, čo poviete?

    bustle.com

    zdroj: babskeveci.sk (Jana L), buzzfeed.comsovkusom.ru

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x