Originálny kurací paprikáš

( 5 out of 5 )
Vytlačiť RECEPT

Už len pri vyslovení názvu tohto jedla sa nám zbiehajú slinky v ústach. Aj vy ste sa vrátili do svojho detstva, keď vám paprikáš robila stará mama a k nemu boli vždy domáce halušky? Najlepšie chutili s omáčkou z mäska a bolo jedno, či paprika páli, alebo nie.

Korenistá aróma a šťavnatá pálivá paprika. Úchvatné jedlo, ktoré patrí do každej domácej kuchyne. Nezaobídu sa bez neho dospelí a ani väčšina detí. Kurací paprikáš zbožňujú takmer všetci. Paprikáš má jednu obrovskú výhodu. Ak je niekto z rodiny vegetarián, dá sa pripraviť aj bez mäsa. Dnes si ale predstavíme originálny kurací paprikáš. Presne taký, ako by sa mal robiť, ak chcete dodržať pôvodnú receptúru.

Budeme potrebovať:

1kg kuracích pŕs

3 paradajky

2 papriky

bulharské korenie

2 PL masla

2 stredne veľké cibule

3 PL mletej papriky

2 PL hladkej múky

200ml kyslej smotany

1 šálku vývaru, alebo tekutý bujón

soľ

čierne korenie

Postup prípravy:

Cibuľu si nakrájame na kocky a vložíme do hrnca s horúcim maslom. Necháme osmažiť do zlatista.

sovkusom.ru

Na cibuľu pridáme červenú papriku a za stáleho miešania necháme uvoľniť chute.

sovkusom.ru

Kuracie prsia si nakrájame na menšie medajlónky a opatrime vložíme k cibuli. Mäso v hrnci osolíme a okoreníme a necháme zakryté dusiť približne 5-7 minút.

sovkusom.ru

Po prevarení mäsa vložíme do hrnca nakrájané paradajky a papriky. Ak nemáte radi šupku z paradajok, predtým si ich oblanžírujte v horúcej vode a šupku a potom opatrne odstráňte.

sovkusom.ru

Keď sme do hrnca vložili zeleninu, prilejeme vývar a počkáme, kým zmes nezačne vrieť. Keď príde do bodu varu, zakryjeme hrniec pokrievkou, stíšime oheň na nízku teplotu a necháme dusiť 50 minút.

sovkusom.ru

Na záver si zmiešame kyslú smotanu s múkou tak, aby sme nevyrobili hrudky a vmiešame do omáčky. Všetko spolu dobre premiešame a nezakryté varíme ešte 5-7 minút. Dochutíme soľou a korením ak treba a môžeme podávať.

sovkusom.ru

Paprikáš je najlepší s haluškami, no mnohí ho jedávajú aj s cestovinami, či s ryžou.

sovkusom.ru

Vo väčšine domácnosti sa na paprikáš používa smotana na varenie, alebo na šľahanie. Napriek tomu sa nebojte vyskúšať použiť kyslú smotanu. V spojení s múkou paprikáš vynikajúco zahustí a bude chutiť ako nikdy predtým. Pre milovníkov pikantného jedla odporúčame k sladkej paprike primiešať trochu štipľavej, alebo čili. Ak chcete, aby vaše jedlo chutilo naozaj korenisto pridajte ešte k cibuli pár zrniek celého čierneho korenia a môžete dať aj bobkový list. Vôňa aj chuť omáčky bude výraznejšia. Prajeme Vám dobrú chuť.

Náš tip:

  • Ak sú pre vás kuracie prsia suché, použite akúkoľvek inú časť kurčaťa, pokojne aj celé (samozrejme, bez drobkov). Naporciujte ho a pripravujte podľa postupu uvedeného vyššie. Dôležité je zbaviť mäso kože a prebytočného tuku, pretože zvyšky čo z neho po uvarení ostanú nechutia veľmi vábne.

Chutil ti tento recept?

komentárov

- Shopping List
x