Originálny kurací paprikáš

( 5 out of 5 )
    Vytlačiť RECEPT

    Už len pri vyslovení názvu tohto jedla sa nám zbiehajú slinky v ústach. Aj vy ste sa vrátili do svojho detstva, keď vám paprikáš robila stará mama a k nemu boli vždy domáce halušky? Najlepšie chutili s omáčkou z mäska a bolo jedno, či paprika páli, alebo nie.

    Korenistá aróma a šťavnatá pálivá paprika. Úchvatné jedlo, ktoré patrí do každej domácej kuchyne. Nezaobídu sa bez neho dospelí a ani väčšina detí. Kurací paprikáš zbožňujú takmer všetci. Paprikáš má jednu obrovskú výhodu. Ak je niekto z rodiny vegetarián, dá sa pripraviť aj bez mäsa. Dnes si ale predstavíme originálny kurací paprikáš. Presne taký, ako by sa mal robiť, ak chcete dodržať pôvodnú receptúru.

    Budeme potrebovať:

    1kg kuracích pŕs

    3 paradajky

    2 papriky

    bulharské korenie

    2 PL masla

    2 stredne veľké cibule

    3 PL mletej papriky

    2 PL hladkej múky

    200ml kyslej smotany

    1 šálku vývaru, alebo tekutý bujón

    soľ

    čierne korenie

    Postup prípravy:

    Cibuľu si nakrájame na kocky a vložíme do hrnca s horúcim maslom. Necháme osmažiť do zlatista.

    sovkusom.ru

    Na cibuľu pridáme červenú papriku a za stáleho miešania necháme uvoľniť chute.

    sovkusom.ru

    Kuracie prsia si nakrájame na menšie medajlónky a opatrime vložíme k cibuli. Mäso v hrnci osolíme a okoreníme a necháme zakryté dusiť približne 5-7 minút.

    sovkusom.ru

    Po prevarení mäsa vložíme do hrnca nakrájané paradajky a papriky. Ak nemáte radi šupku z paradajok, predtým si ich oblanžírujte v horúcej vode a šupku a potom opatrne odstráňte.

    sovkusom.ru

    Keď sme do hrnca vložili zeleninu, prilejeme vývar a počkáme, kým zmes nezačne vrieť. Keď príde do bodu varu, zakryjeme hrniec pokrievkou, stíšime oheň na nízku teplotu a necháme dusiť 50 minút.

    sovkusom.ru

    Na záver si zmiešame kyslú smotanu s múkou tak, aby sme nevyrobili hrudky a vmiešame do omáčky. Všetko spolu dobre premiešame a nezakryté varíme ešte 5-7 minút. Dochutíme soľou a korením ak treba a môžeme podávať.

    sovkusom.ru

    Paprikáš je najlepší s haluškami, no mnohí ho jedávajú aj s cestovinami, či s ryžou.

    sovkusom.ru

    Vo väčšine domácnosti sa na paprikáš používa smotana na varenie, alebo na šľahanie. Napriek tomu sa nebojte vyskúšať použiť kyslú smotanu. V spojení s múkou paprikáš vynikajúco zahustí a bude chutiť ako nikdy predtým. Pre milovníkov pikantného jedla odporúčame k sladkej paprike primiešať trochu štipľavej, alebo čili. Ak chcete, aby vaše jedlo chutilo naozaj korenisto pridajte ešte k cibuli pár zrniek celého čierneho korenia a môžete dať aj bobkový list. Vôňa aj chuť omáčky bude výraznejšia. Prajeme Vám dobrú chuť.

    Náš tip:

    • Ak sú pre vás kuracie prsia suché, použite akúkoľvek inú časť kurčaťa, pokojne aj celé (samozrejme, bez drobkov). Naporciujte ho a pripravujte podľa postupu uvedeného vyššie. Dôležité je zbaviť mäso kože a prebytočného tuku, pretože zvyšky čo z neho po uvarení ostanú nechutia veľmi vábne.

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x