Pečené zemiaky s rozmarínom

    (3 / 5)

    Zemiaky má rád asi každý, pretože sú veľmi vďačnou surovinou, ktorá sa dá využiť na množstvo receptov. Pripravíte ich v rôznych variantoch, využijete ich vo vegetariánskych jedlách aj ako prílohu k rôznym druhom mäsa. Dnes vám prinášame recept, ktorý vás presvedčí o tom, že i obyčajná príloha so zemiakov môže byť povýšená na nový level. Pripravíte ich rýchlo, neušpiníte hordu riadov a ich vôňa a chuť sú skutočne famózne.

    Zemiaky v kombinácii s rozmarínom a jemnou chuťou masla sú neodolateľné. Pečú sa takpovediac samé, takže je ich príprava absolútne nenáročná. Táto forma prípravy je obľúbená najmä v Portugalsku, kde ich podávajú najmä k rybám ale aj k mäsu zo sépie či chobotnice. Nasledujúci recept vám prezradí, ako pripraviť túto pochúťku.

    Budeme potrebovať:

    8 kusov zemiakov

    4 strúčiky cesnaku

    40 g masla

    40 ml olivového oleja

    2 čajové lyžičky rozmarínu

    morská soľ podľa chuti

    Postup:

    Zemiaky poriadne umyte a aj so šupkou ich dajte variť do osolenej vody. Keď mierne zmäknú, vyberte ich a nechajte trochu vychladnúť.

    Každý zemiak pomocou polievkovej lyžice mierne roztlačte. Pritlačte lyžicou len tak, aby sa zemiak úplne nerozpadol.

    Pripravte si plech alebo sklenenú zapekaciu misu, v ktorej budete zemiaky pripravovať. Na jej dno vylejte olivový olej a naukladajte strúčiky cesnaku. Tie pred tým nakrájajte na plátky.

    Zemiaky následne naukladajte do misy tesne vedľa seba. Strana, ktorú ste predtým roztlačili lyžicou by mala byť otočená nahor. Následne zemiaky posypte morskou soľou a rozmarínom. Ak máte čerstvý rozmarín, dajte mu prednosť pred tým sušeným.

    Na záver naukladajte kocky masla na každý zemiak. Ak máte zemiakov viac a sú naukladané aj na sebe, pokojne ich ešte zhora pokvapkajte olivovým olejom, aby sa dostal všade. Po tom, čo na zemiaky naukladáte maslo ich môžete dať piecť.

    Pečú sa v rúre vyhriatej na 180 až 200 stupňov a keďže sú už predvarené, postačí im zopár minú, aby sa zapiekli. Keď sú zemiaky upečené do zlata a vyzerajú chrumkavo, môžete ich z rúry vytiahnuť.

    Na tento recept sú najlepšie nové zemiaky. Mali by ste ich vyberať podľa veľkosti, aby boli približne rovnaké. Ak máte čerstvú zeleninu, pokojne ju môžete k zemiakom pridať a vytvoríte si tak skvelý vegetariánsky pokrm.

    Prajeme vám dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x