Pikantné sušené mäso

    (5 / 5)

    Jedli ste už niekedy sušené mäso? V niektorých krajinách ho považujú za skutočnú lahôdku a treba povedať, že ňou aj naozaj je. Nevyzerá veľmi vábne, no keď ho raz ochutnáte, zamilujete si ho. Chutí hlavne mužom. Je fantastické ako jednohubka namiesto nezdravých čipsov večer k telke a k pivu. V takom Írsku ho obľubujú už aj malé deti.

    Budete potrebovať:

    1 kg hovädzieho mäsa (môžete však použiť akékoľvek, aj kuracie, či teľacie, dôležité je, aby na ňom neboli šľachy a tuk)

    sójová omáčka

    červená paprika

    sušený cesnak

    soľ

    korenie

    Postup prípravy:

    Mäso si umyte a očistite. Nesmú byť na ňom žiadne šľachy, tukové časti ani nič podobné, čo by po vysušení vŕzgalo pod zubami. Nožom ho nakrájajte na plátky tenké zhruba 5mm, nikdy nie menej ako 2 mm.

    vkurselife.com

    V miske si zmiešajte plátky mäsa s koreninami, môžete pokojne pridať aj horčicu, alebo akékoľvek iné korenie, ktoré máte radi. V zásade platí, že cesnak, soľ, korenie, červená paprika a sójová omáčka sú klasickým receptom na dochutenie sušeného mäsa. Sójovku použite tekutú, nie hustú. Do tohto množstva mäsa jej použite zhruba 120 ml.

    vkurselife.com

    Všetko dôkladne premiešajte a misku zakryte potravinovou fóliou. Nechajte ju na noc v chladničke, aby sa marináda mäso ochutila až dovnútra.

    vkurselife.com

    Na druhý deň si pripravte v rúre mriežku. Na dno rúry dajte veľký plech vyložený papierom na pečenie. Mäso kúsok po kúsku poprepichujte špáradlom a zaveste ho medzi mriežky, ako vidíte na fotke. Rozostupy medzi mäsom nechajte zhruba 1-2cm, aby sa dobre vysušilo musí medzi kúskami prúdiť vzruch.

    vkurselife.com

    V rúre si navoľte program sušenia, ak máte ventilátor, tak stačí aj ten. Teplotu nastavte na 80 stupňov a sušte mäso takto 30 minút. Potom teplotu znížte na 60-70 stupňov a sušte, kým mäso nebude celkom suché. Doba sušenia závisí od veľkosti, dĺžky aj hrúbky plátkov. Musíte jednoducho skúšať. V zásade však platí, že skôr ako po dvoch hodinách pri 60 stupňovej teplote mäso ešte usušené nebude.

    vkurselife.com

    Dobre usušené mäso je mierne ohnuté a medzi jeho vláknami môžete vidieť prasklinky. Mäso si dajte k pivu, ale hovädzie je fantastické aj s pohárom červeného. Prajeme dobrú chuť!

    youtube.com

    zdroj: babskeveci.sk (M), vkurselife.com

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x