Pizzová roláda

    (5 / 5)

    Pri slove roláda sa nám v mysli najčastejšie vybaví chutný zavinutý koláč. Tento recept vás ale presvedčí, že roláda nemusí ukrývať len sladkú náplň. Ak máte radi pizzu a jedlá jej podobné, iste oceníte nasledujúci tip na slanú pochúťku. Najlepšia na tomto recepte je jeho variabilita – zakaždým si môžete pizza roládu pripraviť inak. Fantázii sa medze nekladú. Začať môžete aj nasledujúcou smotanovo-syrovou so slaninkou. Slinky vám potečú už pri jej príprave.

    Tento recept je v našej rodine obľúbenou stálicou už veľmi dlho. Má len jednu chybičku. Často si na tejto fajnovej roláde niekto popáli jazyk, keďže tej lákavej vôni sa nedá odolať a čakanie na jej vychladnutie je pre maškrtné jazýčky hotovým mučením.

    Budeme potrebovať:

    500 g hladkej múky

    30 g droždia

    1 vajce

    1 a pol kávovej lyžičky cukru

    2 kávové lyžičky soli

    220 ml mlieka

    50 ml olivového oleja

    Na náplň

    150 g údeného syra

    200 g tvrdého syra (napríklad eidam alebo gouda)

    300 g šunky

    1 šálka kyslej smotany

    1 šálka nakrájanej slaniny

    2 strúčiky cesnaku

    1 menšia cubuľa (najlepšie červená)

    1 plechovka kukurice

    čierne korenie podľa chuti

    tymián a oregano podľa chuti

    Postup:

    Najprv si pripravíme kvások, na ktorý použijeme teplé mlieko. V mlieku rozmiešame cukor a droždie a túto zmes necháme chvíľu bokom, aby podkysla. Následne si do misy preosejeme múku, pridáme k nej soľ a premiešame. Potom pridáme pripravený kvások, olivový olej a miesime cesto. Vzhľadom na to, že rôzne druhy múky môžu byť odlišné, je možné, že pri miesení cesta budete musieť pridať viac múky (alebo trochu mlieka, ak je cesto veľmi hutné). Cesto, ktoré vymiesime by malo byť mäkké a pružné. Potom ho prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Po 40 až 60 minútach s ním môžeme ďalej pracovať. Za tento čas by malo zdvojnásobiť svoj objem.

    Cesto potom rozdelíme na 2 rovnaké bochníky a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme. Pripravíme si základnú náplň, ktorá pozostáva z kyslej smotany a prelisovaných strúčikov cesnaku. K zmesi pridáme aj trošku čierneho korenia, tymián a oregano podľa chuti. Smotanový základ následne rozotrieme na jedno i druhé cesto. Potom naukladáme plátky šunky a plátky syra (ten môže byť aj nastrúhaný). Nakrájanú slaninu môžeme chvíľu osmažiť s cibuľkou, následne ich naukladáme na cesto, ktoré na záver posypeme kukuricou.

    Teraz môžeme cesto zrolovať a uložiť ho na vymastený plech, jednu roládu vedľa druhej. Rolády natrieme rozmiešaným vajíčkom, ak máte radi cesnakovú chuť, môžete k vajíčku pridať aj prelisovaný strúčik cesnaku. Roládu posypeme troškou tymianu a oregana, vhodné je i korenie na pizzu. Následne pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne pol hodinu, pokiaľ nie je cesto pekne zlatisto-červené.

    Prajeme vám dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (Jana L), ezszuperjo

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x