Rákócziho smotanové pudingové rožteky

    (5 / 5)

    Legenda hovorí, že tieto rožky piekli ešte kuchárky sedmohradského veľmoža a vodcu posledného protihabsburgského stavovského povstania Františka II. Rákócziho. Či je to naozaj pravda nevieme. Možno už v týchto dobách poznali recept na domáci puding. Nech je už pravda kdekoľvek, ten, kto vymyslel tieto koláčiky, rozhodne vedel, čo je dobré.

    Smotanový puding dodáva tomuto koláčiku presne tú chuť, ktorú iné pudingové rožky nemajú. Tajomstvo chuti spočíva v spojení kvalitného kysnutého cesta a lahodného sladučkého smotanového pudingu. Kto raz pripraví Rákócziho rožteky, nikdy to neoľutuje.

    Budeme potrebovať:

    Na cesto

    5 dl mlieka

    1 PL masla

    1 PL kryštálového cukru

    1 balíček vanilkového cukru

    4 žĺtky

    1 kocka droždia

    1 kg polohrubej múky

    trochu citrónovej kôry

    1 KL soli

    Na krém

    2 balíčky smotanového pudingu

    6 PL cukru

    240ml mlieka

    Na potretie

    2 žĺtky

    Postup prípravy:

    Mlieko necháme na ohni zahriať, pridáme maslo, cukor a vanilkový cukor a miešame, kým sa všetko nerozpustí a mlieko nezačne byť teplé. Mlieko odstavíme a počkáme, kým ostane vlažné. Potom doňho pridáme žĺtky a rozdrvíme droždie. Všetko dobre zamiešame a necháme chvíľu postáť.

    Medzitým si pripravíme misu, do ktorej preosejeme múku a nastrúhame citrónovú kôru podľa toho, akú intenzitu chuti v ceste máme radi. Pridáme soľ a zalejeme to pripraveným mliekom. Vypracujeme cesto a necháme dôkladne podkysnúť.

    Kým nám cesto kysne, pripravíme si smotanový puding. Pripravíme ho klasicky v mlieku s cukrom a varíme tak, aby bol celkom hustý. Necháme vychladnúť.

    Vezmeme si nakysnuté  cesto a vyvaľkáme ho na obdĺžnik približne 25x35cm. Cesto nakrájame tak, aby nám vzniklo približne 16 štvorčekov. Na jednej strane každého štvorčeka urobíme  po celej šírke zárezy, viď. foto.

    angelawebcuki

    Do každého štvorčeka dáme primerané množstvo pudingu, a zrolujeme tak, aby zárezy tvorili vrch rožteka.

    Plech si vystelieme papierom na pečenie a rožtek po rožteku ukladáme vedľa seba. Potom si rozmiešame žĺtky a potrieme každý rožtek zvrchu. Necháme ešte 20 minút kysnúť na plechu.

    angelawebcuki

    Rúru si predhrejeme na 150 stupňov a pečieme približne 30 minút, kým rožteky nie sú zlatisté. Všetky posypeme práškovým cukrom a podávame ešte teplé. Dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (Monika), angelawebcuki

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x