Škótsky krémeš

( 5 out of 5 )
Vytlačiť RECEPT

Táto verzia krémešu je u nás veľmi známa. Jeho názov vyplýva z nízkych nákladov, ktoré sú potrebné pri tomto koláči. V čase vojny sa do krému pridávalo len jedno vajíčko a čokoláda na vrchu chýbala tiež.

skotf
nosalty.hu

Budeme potrebovať:

Na cesto:

50 dkg hladkej múky

5 dkg masla

5 dkg cukru

2 dl mlieka

15 g prášku do pečiva

štipku soli

Na krém:

1,25 l mlieka

5 ks vajec

4 kopcovité lyžice hladkej múky

6 kopcovitých lyžíc cukru

3 balenia vanilkového cukru

Na polevu:

10 dkg čokolády na varenie

5 dkg masla

Postup:

Z hladkej múky, prášku do pečiva, masla, mlieka, cukru a štipky soli vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 4 časti.

Každú časť rozvaľkáme na veľkosť veľkého plechu a každý kus pečiem 5 minút na 170°C. Takto upečené pláty opatrne preložíme na pracovnú dosku aby vychladli.

K žĺtkom postupne pridávame cukry, mlieko a múku a krém postupne vymiešavame nad ohňom. Necháme zhustnúť 1-2 minúty a odložíme z ohňa.

Následne na pevnú penu vyšľaháme bielka, ktoré jemne primiešame do krému. Ešte teplý krém postupne navrstvíme na pláty.

Čokoládu roztopíme nad parou spolu s maslom a rovnomerne ju rozotrieme na vrchnom pláte. Necháme odstáť v chlade, najlepšie cez celú noc. Dobrú chuť.

zdroj: babskeveci.sk (Bianka), nosalty.hu

Chutil ti tento recept?

komentárov

- Shopping List
x