Škótsky krémeš

( 5 out of 5 )
Loading...
    Vytlačiť RECEPT

    Táto verzia krémešu je u nás veľmi známa. Jeho názov vyplýva z nízkych nákladov, ktoré sú potrebné pri tomto koláči. V čase vojny sa do krému pridávalo len jedno vajíčko a čokoláda na vrchu chýbala tiež.

    skotf
    nosalty.hu

    Budeme potrebovať:

    Na cesto:

    50 dkg hladkej múky

    5 dkg masla

    5 dkg cukru

    2 dl mlieka

    15 g prášku do pečiva

    štipku soli

    Na krém:

    1,25 l mlieka

    5 ks vajec

    4 kopcovité lyžice hladkej múky

    6 kopcovitých lyžíc cukru

    3 balenia vanilkového cukru

    Na polevu:

    10 dkg čokolády na varenie

    5 dkg masla

    Postup:

    Z hladkej múky, prášku do pečiva, masla, mlieka, cukru a štipky soli vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 4 časti.

    Každú časť rozvaľkáme na veľkosť veľkého plechu a každý kus pečiem 5 minút na 170°C. Takto upečené pláty opatrne preložíme na pracovnú dosku aby vychladli.

    K žĺtkom postupne pridávame cukry, mlieko a múku a krém postupne vymiešavame nad ohňom. Necháme zhustnúť 1-2 minúty a odložíme z ohňa.

    Následne na pevnú penu vyšľaháme bielka, ktoré jemne primiešame do krému. Ešte teplý krém postupne navrstvíme na pláty.

    Čokoládu roztopíme nad parou spolu s maslom a rovnomerne ju rozotrieme na vrchnom pláte. Necháme odstáť v chlade, najlepšie cez celú noc. Dobrú chuť.

    zdroj: babskeveci.sk (Bianka), nosalty.hu

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x