Škvarkové šatôčky so slivkovým lekvárom

    (3 / 5)

    Aby som tento recept uviedla na pravú mieru. Prvýkrát som tieto sladké škvarkové rožteky ochutnala na návšteve u mojej čakateľky na svokru. Bolo to niečo nezvyčajné, no naozaj vynikajúce. Nečudovala som sa, že rýchlo zmizli z taniera, len sa tak po nich zaprášilo. Tento recept je taký obľúbený, že sa oň s vami musím podeliť a verte mi, určite stojí za vyskúšanie. A veľmi zaň ešte raz ďakujem. Mimochodom, z tohto cesta môžete pripraviť aj obyčajné pagáče, ktoré sú takisto vynikajúce.

    Budeme potrebovať:

    300 gramov polohrubej múky

    300 gramov hladkej múky

    250 gramov pomletých oškvarkov

    250 gramov masla

    1 vajíčko

    1 žĺtok

    250 gramov pochúťkovej smotany

    1 lyžica soli

    1 lyžica cukru

    45 gramov kvasníc

    1 dcl mlieka

    na potretie jedno vajíčko

    Postup:

    Múku si preosejeme do misky a pridáme pokrájané a zmäknuté maslo. Dobre pomiešame. V inej miske si pomocou mixéru dobre vyšľaháme smotanu, soľ, vajíčka a žĺtok. Celú túto hmotu prilejeme k múke s maslom a opäť premiešame. Do cesta teraz primiešame rozrobený kvások. Pridáme rozomleté škvarky a vypracujeme cesto. Cesto musí byť vláčne, ani tuhé ani riedke. Misku prekryjeme utierkou a necháme aj s cestom 40 minút odpočívať na teplom mieste.

    Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti a každú z nich rozvaľkáme na plát. Každý plát teraz rozkrojíme na malé štvorčeky 2×2 centimetre. Do stredu každého štvorčeka dáme trošku slivkového lekváru a preložíme protichodné rohy. Vznikne nám krásna šatôčka.

    Šatôčky poukladáme na plech a potrieme vajíčkom. Vložíme ich do rúry, ktorá je vyhriata na teplotu asi 70 stupňov Celzia a pečieme 10 až 15 minút. Po tomto čase zvýšime teplotu na 120 stupňov Celzia a pečieme ďalších asi 15 minút. Šatôčky necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť.

    Čo poviete? Zaslúži si tá moja čakateľka na svokru pochvalu? Ja si myslím, že áno. Poznali ste tento netradičný recept? Dajte nám vedieť v komentároch.

    zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x