Slaný koláč z netradičného cesta plnený zemiakmi a kuracím mäsom

( 3 out of 5 )
Loading...
    Vytlačiť RECEPT

    Tento tradičný koláč pečú gazdinky v rusínskych oblastiach najmä počas veľkonočných a svätodušných sviatkov, no neohrdnú ním ani počas veľkých svadieb. Ide o tradičnú slanú špecialitu, ktorú si obľúbite po prvom ochutnaní.

    Budete potrebovať:

    500 g polohrubej múky

    100 g margarínu

    100 g kyslej smotany

    2 vajcia

    ½ ČL sódy bikarbóny

    1 ČL soli

    300 g zemiakov

    100 g cibule

    250 g kuracích pŕs

    čierne korenie podľa chuti

    2 PL slnečnicového oleja

    ½ PL octu

    Postup prípravy:

    V hlbokej miske nechajte v mikrovlnke roztopiť maslo. Keď mierne vychladne, pridajte k nemu kyslú smotanu a vymiešajte do hladka.

    Celé vajíčka si vyšľahajte v samostatnej miske, pridajte k nim margarín s kyslou smotanou. V poháriku zmiešajte sódu bikarbónu a ocot a prilejte k zmesi. Môžete pridať aj ½ čajovej lyžičky soli.

    Múku si v inej miske preosejte a prilejte k nej vymiešanú zmes. Mieste cesto a keď je hotové nechajte ho v miske prikryté utierkou odpočívať aspoň 30 minút.

    Medzitým si pripravte plnku. Kuracie prsia narežte na pásiky. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky, pridajte cibuľu nakrájanú na krúžky, alebo polokrúžky. Prisypte nasekanú petržlenovú vňať, osoľte, okoreňte, pridajte trochu oleja, aby to bolo mastnejšie a všetko spolu dobre zmiešajte. Rozdeľte mäsovo-zemiakovú plnku na dve časti.

    Plech si vymastite olejom. Cesto si vyvaľkajte na tri časti. Prvú dajte na plech, na ňu vysypte časť mäsovo-zemiakovej plnky. Prikryte ju druhým vyvaľkaným kusom cesta a naň vysypte druhú časť plnky. Tú prikryte treťou časťou cesta. Dbajte pritom na to, aby ste cesta na sebe vedeli zlepiť, nech plnka po upečení nevypadáva. Okraje cesta teda zlepte do jedného hrubšieho. Niektoré gazdinky zvyknú tieto okraje potrieť cesnakom.

    Vrch koláča potrite vyšľahaným žĺtkom. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte cca 150 minút. Po upečení podávajte ešte horúce. Prajeme dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x