Šťavnatý makovo čerešňový koláč

( 5 out of 5 )
    Vytlačiť RECEPT

    Tento koláč sa v našej rodine traduje už niekoľko generácií. Jeho výnimočnosť však spočíva v jednej ingrediencii, ktorá je na pohľad celkom obyčajná.

    Lahodné makové cesto, ktoré sa rozpadá na jazyku v tomto prípade dopĺňa pudingová plnka s višňami. Puding však v tomto koláčiku nevidíte. Ten, kto ho bude jesť a nebude vedieť, ako sa pripravoval, nebude mať o pudingu ani zdanie. Puding je presne tá neviditeľná ingrediencia, ktorá dáva koláču jeho jedinečnosť.

    Budeme potrebovať:

    Na cesto

    250 g maku

    1 hrnček práškového cukru

    1 hrnček polohrubej múky

    1 ČL prášku do pečiva

    250 ml mlieka

    2 PL slnečnicového oleja

    1 vajce

    450 g zaváraných čerešní

    Na krém

    1 balíček vanilkového pudingu

    3 PL kryštálového cukru

    120 ml čerešňovej šťavy z kompótu

    Postup prípravy:

    Čerešňový kompót si otvoríme a necháme ovocie odkvapkať od šťavy. Šťavu potom odložíme bokom a čerešne vykôstkujeme.

    Pripravíme si cesto. Zmiešame všetky suché suroviny – mak, múku a práškový cukor, pridáme prášok do pečiva a poriadne premiešame. Postupne prilejeme olej, vajcia a mlieko a vymiešame hladké cesto.

    Pekáč si vymastíme maslom a vysypeme múkou a vylejeme doň cesto. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 25-30 minút.

    Plnku si pripravíme jednoducho. Zmiešame pudingový prášok s cukrom a čerešňovou šťavou. Dobre rozmiešame a prisypeme čerešne. Varíme približne 5 minút, kým nám zmes nezačne hustnúť a popritom čerešne drvíme, aby vznikla jednotná hmota.  Čerešňový puding necháme dobre vychladnúť.

    Keď máme cesto upečené prerežeme ho vodorovne na dve časti. Spodný diel cesta potrieme čerešňovým pudingom a zakryjeme ho vrchným dielom. Koláč necháme odstáť približne 2 hodiny, aby čerešňová plnka dobre zhustla.  Podávame posypané práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (Monika), nosalty.hu

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x