Šťavnatý makovo čerešňový koláč

( 5 out of 5 )
Vytlačiť RECEPT

Tento koláč sa v našej rodine traduje už niekoľko generácií. Jeho výnimočnosť však spočíva v jednej ingrediencii, ktorá je na pohľad celkom obyčajná.

Lahodné makové cesto, ktoré sa rozpadá na jazyku v tomto prípade dopĺňa pudingová plnka s višňami. Puding však v tomto koláčiku nevidíte. Ten, kto ho bude jesť a nebude vedieť, ako sa pripravoval, nebude mať o pudingu ani zdanie. Puding je presne tá neviditeľná ingrediencia, ktorá dáva koláču jeho jedinečnosť.

Budeme potrebovať:

Na cesto

25g maku

1 hrnček práškového cukru

1 hrnček polohrubej múky

1 ČL prášku do pečiva

250 ml mlieka

2 PL slnečnicového oleja

1 vajce

450 g zaváraných čerešní

Na krém

1 balíček vanilkového pudingu

3 PL kryštálového cukru

120 ml čerešňovej šťavy z kompótu

Postup prípravy:

Čerešňový kompót si otvoríme a necháme ovocie odkvapkať od šťavy. Šťavu potom odložíme bokom a čerešne vykôstkujeme.

Pripravíme si cesto. Zmiešame všetky suché suroviny – mak, múku a práškový cukor, pridáme prášok do pečiva a poriadne premiešame. Postupne prilejeme olej, vajcia a mlieko a vymiešame hladké cesto.

Pekáč si vymastíme maslom a vysypeme múkou a vylejeme doň cesto. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 25-30 minút.

Plnku si pripravíme jednoducho. Zmiešame pudingový prášok s cukrom a čerešňovou šťavou. Dobre rozmiešame a prisypeme čerešne. Varíme približne 5 minút, kým nám zmes nezačne hustnúť a popritom čerešne drvíme, aby vznikla jednotná hmota.  Čerešňový puding necháme dobre vychladnúť.

Keď máme cesto upečené prerežeme ho vodorovne na dve časti. Spodný diel cesta potrieme čerešňovým pudingom a zakryjeme ho vrchným dielom. Koláč necháme odstáť približne 2 hodiny, aby čerešňová plnka dobre zhustla.  Podávame posypané práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Monika), nosalty.hu

Chutil ti tento recept?

komentárov

- Shopping List
x