Svieža jahodová torta

( 0 out of 5 )
Loading...
    Vytlačiť RECEPT

    Máte radi svieže letné torty? Potom si túto určite zamilujete! Jahody pokojne môžete nahradiť iným ovocím, na ktoré máte práve chuť. Príprava je trochu zdĺhavejšia, no výsledok stojí za to.

    Budeme potrebovať:

    Na cesto:

    1 a 1/4 šálky polohrubej múky

    1/2 šálky mletých mandlí

    110 gramov zmäknutého masla nakrájaného na malé kocky

    1/2 lyžičky soli

    2 lyžice cukru

    1 vajíčko

    1-2 lyžice studenej vody

    Na plnku:

    500 gramov syra ricotta

    1 lyžica mletej čerstvej mäty

    šťava z 1 citróna

    kôra z jedného citróna

    1/2 šálky práškového cukru

    Jahodová glazúra:

    3 lyžice jahodového lekváru

    1 lyžica vody

    Na ozdobenie:

    čerstvé jahody

    sekané mandle

    Postup:

    Najskôr si pripravíme cesto. Vo veľkej miske si zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme na kúsky nakrájané maslo a pomocou mixéra, vidličky alebo jednoducho rukami vypracujeme cesto. Cesto by malo byť suchšie, také, aby sa drobilo. Pridáme vajíčko a vodu. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho oddychovať v chladničke aspoň 30 minút, prípadne aj cez noc.

    Na pomúčenej doske si cesto vyvaľkáme do kruhu, ktorý bude o niečo väčší ako okrúhli plech, na ktorom budeme koláč piecť. Plech si vymastíme a pomocou valčeka cesto preklopíme na plech. Odstránime hrany a necháme ešte 30 minút oddychovať.

    Rúru si predhrejeme asi na 180 stupňov Celzia. Cesto popicháme vidličkou a môžeme ho aj zaťažiť, aby sa nám v rúre nezdvihlo. Pečieme 15 minút. Odstránime závažie a pečieme ďalších 10 až 15 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.

    Medzitým si môžeme pripraviť plnku. Vo veľkej miske zmiešame ricottu s cukrom, citrónovou šťavou aj kôrou a mätou. Plnku necháme v chladničke. Pripravíme si aj jahodovú glazúru. Jahodový lekvár si ohrejeme s vodou a prepasírujeme, necháme vychladnúť.

    Na vychladnuté cesto navrstvíme ricottový krém. Naň uložíme nakrájané čerstvé jahody a zalejeme to jahodovým džemom. Posypeme mandľami a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na dve hodinky. Dobrú chuť.

    Celý postup si môžete pozrieť aj na videu:

    zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), homecookingadventure.com

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x