Talianska kuchyňa 5-krát inak

( 1 out of 5 )
    Vytlačiť RECEPT

    Vonia vám talianska kuchyňa a chýbajú vám skvelé jedlá po dovolenke v tejto krajine? Aj keď ste v Taliansku nikdy neboli, vedzte, že jedlá z tejto lokality sú jednoducho úžasné. Nemusia vám tiecť slinky, vďaka nasledujúcim piatim receptom si pripravíte typické jedlá aj u vás doma.

    Doprajte si kúsok Talianska aj vo vašej kuchyni a ochutnajte to najlepšie z miestnych špecialít.

    Rizoto s hubami

    flickr.com

    Budeme potrebovať:

    150 g ryže (najlepšia je arborio)

    80 ml bieleho polosladkého vína

    400 ml kuracieho vývaru

    200 g šampiňónov

    2 strúčiky cesnaku

    1 cibuľa

    20 g masla

    30 g parmezánu

    100 ml smotany na šľahanie

    olivový olej na vyprážanie

    petržlenová vňať

    soľ a čierne korenie podľa chuti

    Postup:

    Najprv si na jemno nakrájame cibuľu a cesnak. Cibuľu následne smažíme na troche olivového oleja, potom pridáme aj cesnak a nakrájané šampiňóny a smažíme, pokiaľ nie sú huby hotové. V hrnci si potom roztopíme maslo a pridáme ryžu. Premiešavame a smažíme na malom plameni asi 3 až 5 minút. Potom ryžu podlejeme vínom a niekoľko minút varíme. Následne prilejeme kurací vývar alebo bujón tak, aby bola hladina vývaru asi 1 cm nad ryžou. Prikryjeme pokrievkou a necháme na miernom plameni variť asi 15 minút, pričom však neustále ryžu premiešavame.

    Kým sa ryža varí, pripravíme si zmes smotany na šľahanie, strúhaného parmezánu a jemne nakrájanej petržlenovej vňate. Asi 3 minúty pred tým, ako je ryža uvarená k nej pridáme zmes šampiňónov, cibule a cesnaku a dobre premiešame, pričom varíme i naďalej na miernom plameni. Na záver prilejeme smotanu s parmezánom a vňaťou, pridáme soľ a čierne korenie a dobre premiešame. Necháme povariť asi minútu alebo dve a potom odstavíme zo sporáka. Po tom, čo necháme ryžu v hrnci asi 3 minúty môžeme podávať.

    Minestrone

    flickr.com

    Budeme potrebovať:

    2 litre vody

    1 pohár hrášku (čerstvý alebo mrazený)

    1 pohár zelených fazuliek

    polovica hlávkovej bielej kapusty (menší kus)

    4 paradajky

    2 zemiaky

    2 cukety

    1 mrkva

    1 cibuľa

    0,5 pohára ryže

    trochu olivového oleja

    bazalka, majoránka, oregano

    soľ a čierne korenie

    Postup:

    Príprava tejto typickej talianskej polievky je pomerne jednoduchá a v princípe ide o to, použiť čo najviac zeleniny. Polievka by mala byť veľmi hustá a sýta.

    Najprv si v hrnci na troche olivového oleja osmažíme na jemno nakrájanú cibuľu, neskôr k nej pridáme mrkvu a zemiaky nakrájané na malé kocky a pár minút smažíme. Potom pridáme na úzke pásy nakrájanú kapustu, na malé kocky nakrájanú cuketu, hrášok a fazuľku, všetko dobre miešame a smažíme asi 2 až 3 minútky. Následne hrniec prikryjeme panvicou a s troškou vody dusíme asi 10 minút za častého miešania. Potom celú zeleninovú zmes podlejeme vodou (alebo bujónom), pridáme nakrájané paradajky, osolíme, pridáme čierne korenie, bazalku, oregano alebo iné aromatické bylinky. Všetko dobre premiešame a varíme asi 30 minút na miernom plameni. Na záver pridáme umytú ryžu a polievku varíme ďalších 15 minút, kým sa ryža uvarí. Podávame s čerstvou bazalkou.

    Šalát Caprese

    it.wikipedia.org

    Budeme potrebovať:

    3 až 4 paradajky

    150 g mozzarelly

    zväzok čerstvej bazalky

    olivový olej

    sušené oregano

    soľ a čierne korenie podľa chuti

    Postup:

    Umyté paradajky a mozzarellu bez nálevu nakrájame na rovnako hrubé kolieska – približne 0,5 cm. Pripravíme si listy čerstvej bazalky a suroviny striedavo ukladáme na tanier tak, aby sa prekrývali. Koliesko paradajky, kúsok mozzarelly a listy bazalky. Na záver všetko pokvapkáme olivovým olejom a posypeme soľou, korením a sušeným oreganom.

    Využiť môžete aj zapečený variant, kedy si šalát pripravíte na papieri na pečenie a necháte ho zapiecť asi 6 až 8 minút pri teplote 150 stupňov.

    Panna Cotta

    commons.wikimedia.org

    Budeme potrebovať:

    8 g instantnej želatíny

    50 ml studenej vody na želatínu

    50 ml vody na sirup

    250 ml smotany na šľahanie (33%)

    125 ml plnotučného mlieka

    110 g cukru

    2 až 3 kvapky vanilkového extraktu

    2 citróny

    Postup:

    Úplne na začiatku si pripravíme želatínu, ktorú podľa návodu rozmiešame v ľadovej vode a zatiaľ odložíme na bok. V hrnci si potom zmiešame smotanu na šľahanie, mlieko a 60 g cukru. Všetko neustále miešame a varíme na miernom plameni. Pridáme vanilkový extrakt a keď zmes privedieme k varu, ihneď ju stiahneme zo sporáka. Len čo sa táto zmes ochladí asi na 80 stupňov, pridáme k nej želatínu rozpustenú vo vode a začneme opatrne a pomaly miešať. Zmes na panna cottu je hotová, môžeme ju vyliať do pripravených formičiek alebo malých mištičiek. Necháme tuhnúť v chladničke aspoň 5 hodín. Pred podávaním tohto lahodného dezertu si pripravíme citrónový sirup, na ktorý potrebujeme kôru z dvoch citrónov. V malom hrnci si potom zmiešame kôru s 50 ml vody a 50 g cukru a za stáleho miešania počkáme, kým sa cukor nerozpustí a vytvorí sa sirup. Ním na záver polejeme hotový dezert.

    Bruschetta s paradajkami

    pixabay.com

    Budeme potrebovať:

    1 ciabatta (taliansky biely chlieb) alebo bageta

    300 g paradajok

    zväzok čerstvej bazalky

    2 strúčiky cesnaku

    olivový olej

    0,5 čajovej lyžičky citrónovej šťavy

    parmezán (alebo iný tvrdý syr)

    soľ podľa chuti

    Postup:

    Nakrájaný chlieb potrieme troškou olivového oleja a opečieme z oboch strán na suchej panvici. Následne ho ešte teplý potrieme cesnakom. Na jednotlivé bruschetty potom dáme zmes, ktorú sme si pripravili z nakrájaných paradajok, nakrájanej bazalky, cesnaku a citrónovej šťavy. Osolená a dobre premiešaná zmes by mala byť pripravená asi 15 až 20 minút pred podávaním. Na záver môžeme zmes na bruschette pokvapkať olivovým olejom a pridať nastrúhaný parmezán. Tento pokrm je typické talianske predjedlo a symbolizuje všetky tri farby talianskej vlajky.

    zdroj: babskeveci.sk (Jana L)

     

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x