TOP 5 receptov na zdravé domáce kaše

    Loading...
    (0 / 5)

    Hovorí sa, že ak pravidelne jete kaše, budete dlho zdravý. Ide len o ľudové príslovie, no jeho pravdivosť je neoceniteľná, pretože platí už desiatky generácií. Ak jete tie správne kaše, potom sa môžete pýšiť tým najlepším zdravím. Dnes prinášame niekoľko typov kaší, ktoré si doma môžete pripraviť tými najlepšími spôsobmi.

    Ryžová kaša

    Mliečnu ryžovú kašu nám robili často v škôlkach a pokiaľ neboli šikovné pani kuchárky, len máloktoré dieťa ju malo rado. Lenže toto jedlo vie byť skutočné lahodné, pokiaľ viete, ako ho pripraviť. Na takúto kašu budete potrebovať:

    1 liter mlieka

    soľ a cukor podľa chuti

    250g guľatozrnnej ryže

    pixabay.com

    Mlieko priveďte do varu, prisypte nepremytú ryžu a varte asi 2-3 minúty naplno. Potom ju z teplpa odstráňte a zmes prikryte tak, aby ostala na teplom sporáku a prenikalo do nej čo najmenej chladu. Po polhodine je kaša hotová, dôjde sama. Podávajte s čímkoľvek chcete!

    Lahodná pohánková kaša

    Pri pohánke je dôležité nezabudnúť ju pred prípravou namočiť, ideálne na noc. Pred varením ju už len prepláchnite a pustite sa do prípravy. Budete potrebovať:

    1 šálka pohánky

    2 šálky vody

    soľ podľa chuti

    pixabay.com

    Pohánku na noc namočte, potom ju dajte variť spolu s vodou a keď začne voda vrieť, miešajte ju 2-3 minúty prípadne až do zmäknutia. Nemala by sa vám však rozvariť. Ak vám ostala voda, zlejte ju a prikryte pokrievkou. Nechajte odstáť asi 15 minút a potom dochuťte.

    Jemná ovsená kaša

    Ovsené vločky si pripravujeme pomerne často a ich najväčšou výhodou je ich absolútne nenáročnosť. Oveľa chutnejšie sú však nie len zaliate jogurtom, ale uvarené na kašu. Na takúto kašu budete potrebovať:

    1 liter mlieka

    10 PL ovsených vločiek

    cukor podľa chuti

    pixabay.com

    Ovsené vločky zalejte mliekom, ocukrite a priveďte do varu. Hneď na to zmes z tepla odstráňte a nechajte prikryté. Po niekoľkých minútach premiešajte a jedzte s čímkoľvek, na čo máte chuť.

    Detská krupicová kaša

    Najväčšou chybou, ktorú pri varení krupice robí väčšina gazdiniek je to, že samotné drobné zrniečka sype do vriaceho mlieka. A tak by to pritom vôbec nemalo byť! Práve takýmto spôsobom sa vám urobí najviac hrudiek a ten, komu hrudky jednoducho prekážajú, bude mať pokazenú radosť z chuti. Na jemnú krupicu budete potrebovať:

    4 PL krupice

    750ml mlieka

    cukor podľa chuti

    pixabay.com

    Mlieko s cukrom dajte do hrnca, prisypte krupicu a za stáleho miešania varte. Po 2 minútach varenia kašu odstavte bez ohľadu na to, či už prevrela, alebo nie. Nechajte hrniec prikrytý pokrievkou asi 20 minút a čas od času pomiešajte. Hotovú krupicu posypte škoricou a cukrom a lahôdka je na stole!

    Kaša z jačmenných krúpov

    Jačmenné krúpy sú ohromne zdravá potravina! Aby ste si fantastickú kašu pripravili, budete potrebovať:

    1 šálku krúpov

    2 ½ šálky vody

    pixabay.com

    Vodu nechajte zovrieť, potom do nej vysypte predom namočené krúpy. Stačí ich nechať v teplej vode pár minút, aby zmäkli zvrchu. Povarte 2-3 minúty, kým sa voda nevstrebe. Pridajte cukor, hrozienka, čokoľvek, čo máte radi. Potom kašu dajte na pekáč a pečte ju 40 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Potom obsah kaše premiešajte a vráťte ho do rúry ešte na 10 minút.

    Aké kaše máte najradšej vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

    zdroj: babskeveci.sk (M)

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x