Top 5 receptov z ryže

    (5 / 5)

    Ryžu konzumuje ako základ dennej stravy viac ako polovica svetovej populácie. Ryžu môžu jesť dokonca aj diétujúci ľudia, malé deti, či v istých situáciách dokonca aj zvieratá! Je jednoducho tak nenahraditeľná ako chlieb a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. Päť najzaujímavejších si dnes ukážeme.

    Cesnaková ryža

    Cesnaková ryža pochádza z Japonska a je delikatesou v domácej kuchyni. Praží sa s cibuľkou a s cesnakom a výsledok je úžasne voňavý a chutný.

    Budete potrebovať:

    200g ryže

    5 strúčikov cesnaku

    2 vajcia

    100ml vody

    zelenú cibuľku podľa chuti

    soľ a korenie podľa chuti

    pixabay.com

    Ryžu varte bežným spôsobom a keď príde na stupeň tvrdosti „al dente“, pridajte do nej nakrájaný cesnak. Vajcia si vymiešajte s korením a soľou a pomaly ich prilejte do variacej sa ryže. Všetko dobre premiešajte a na záver pridajte cibuľku nasekanú nadrobno. Varte na plno ešte 2 minúty, potom plameň stíšte a nechajte dovariť ešte asi 10 minút do mäkka.

    Ryžové palacinky

    Ryžové palacinky so syrom sú niečo, čo ste určite nemali možnosť ochutnať v našej krajine. Sú totálnou lahôdkou pre gurmánov a milovníkov dobrôt a potešia vaše chuťové poháriky niečím tradično-netradičným.

     Budete potrebovať:

    200g ryže

    150g tvrdého syra

    50g polohrubej múky

    3 vajcia

    zelená cibuľka podľa chuti

    mletá červená paprika podľa chuti

    soľ podľa chuti

    pixabay.com

    Ryžu nechajte uvariť do mäkka, pokojne ju môžete aj mierne prevariť. Medzitým si nastrúhajte syr na jemno, nakrájajte cibuľku nadrobno a všetko vyšľahajte s vajcami. Keď ryža mierne vychladne, zamiešajte do nej múku, vajcovú zmes a soľ s korením podľa chuti. Zmažte palacinky klasickým spôsobom po oboch stranách do zlatista. Podávajte s kyslou smotanou.

    Ryžové guľky

    Ryžové guľky poznáme obvykle len ako sladkú dobrotu, no Japonci ich milujú robiť práve naopak, na slaný spôsob. A verte, že ak to vyskúšate na raňajky, lepšie si už nikdy nepripravíte.

    Budete potrebovať:

    200g ryže

    200g strúhanky

    150ml kyslej smotany

    100g tvrdého syra

    50-100g polohrubej múky

    2 vajíčka

    soľ a korenie podľa chuti

    pixabay.com

    Ryžu si dajte variť, zatiaľ čo sa varí si ohrejte v hrnčeku kyslú smotanu, pridajte nastrúhaný syr a nechajte ho, aby sa v zmesi roztopil. Zmes pridajte do uvarenej ryže, osoľte, okoreňte a všetko spolu premiešajte. Preložte zmes do misky a nechajte v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodiny. Keď je ryžová zmes dostatočne tuhá, formujte z nej guľky. Každú guľku obaľte najprv v múke, potom vo vyšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Vysmážajte obvyklým spôsobom do zlatista.

    Ryžové cookies

    Konečne sme sa dopracovalo k sladkému potešeniu a síce, k ryžovým cookies. Pokiaľ vám chutia koláčiky z ovsených vločiek, potom vám tie z ryže budú chutiť ešte väčšmi.

    Budete potrebovať:

    125g ryže

    90g práškového cukru

    80g masla

    80g kukuričnej múky

    3 žĺtky

    1 1/2  PL mlieka

    ¼ ČL prášku do pečiva

    pixabay.com

    Suchú ryžu mierne opečte na suchej panvici, potom ju rozomeľte v mixéri. Získate tak domácu ryžovú múku, nemusí byť, samozrejme, hladká. Maslo roztopte, primiešajte cukor, potom žĺtky, mlieko a prášok do pečiva. Všetko dobre premiešajte a nakoniec pridajte kukuričnú múku a ryžovú múku. Vymieste cesto a dajte ho do chladničky na 2 hodiny odpočívať. Potom z neho tvarujte guľky, ktoré ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Každú guľku mierne pritlačte dlaňou, aby získala trochu ploskejší tvar, nemusí byť celkom. V rúre sa vplyvom masla samotné cookies pekne roztečú. Pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 150 stupňov.

    Ryžový puding

    Delikátny a veľmi neobvyklý dezert so smotanovou textúrou vám pohladí nielen žalúdok, ale aj chute! Je jedinečný ako dezert, ale aj ako diétna strava pri zažívacích ťažkostiach.

    Budete potrebovať:

    600ml mlieka

    100g okrúhlej ryže

    60g práškového cukru

    2 vajcia

    kôra z jedného citróna

    šťava z ¼ citróna

    škorica podľa chuti

    pixabay.com

    Mlieko s cukrom spolu s kôrou z jedného citróna miešajte do zovretia, potom vysypte ryžu a miešajte 10 minút. Ryžovú zmes dajte do rúry a pri teplote 120 stupňov ju tam pečte asi 40 minút. Po ochladení do nej zamiešajte 2 žĺtky. Bielky si vyšľahajte do tuhej peny spolu s citrónovou šťavou. Pridajte ich k zmesi a pečte ešte 15 minút pri tej istej teplote. Puding posypte škoricou a vychutnávajte.

    zdroj: babskeveci.sk (M)

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x