TOP recepty na zeleninové jedlá

    (2 / 5)

    Nemusíte byť vegetariáni, aby ste vedeli, aké chutné a výživné vedia byť jedlá pripravené len zo zeleniny. Dnes prinášame top recepty na zeleninové jedlá, ktoré potešia vaše oči aj chuťové poháriky. A vlastne, možno aj líniu!

    Pečená brokolica

    Brokolicu rozdeľte na ružičky, naukladajte ju na pekáč potretý olivovým olejom, osoľte a okoreňte a prikryte alobalom. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 10 minút, potom alobal odstráňte a pečte ešte ďalších 5-7 minút. Pred podávaním si ešte horúcu brokolicu posypte strúhaným syrom, ktorý sa krásne roztečie.

    pexels.com

    Pečená čínska kapusta v pikantnej omáčke

    Pekingskú alebo čínsku kapustu rozdeľte na 4 časti a položte na pekáč. V miske miešajte lyžicu olivového oleja, lyžicu sezamového oleja a trochu sójovej omáčky. Pretlačte do zmesi strúčik cesnaku a za hrsť sezamových semienok. Omáčku nalejte na kolieska kapusty a pečte pri teplote 180 stupňov 7-10 minút.

    Ružičkový kel v syrovej omáčke

    Hlavičky ružičkového kelu opláchnite a nechajte odtiecť. Zmiešajte si 1 PL masla, nechajte roztopiť na panvici, pridajte ½ šálky mlieka, 1 vajce a 50g strúhaného syra a uvarte omáčku. Nezabudnite na soľ a korenie. Ružičkový kel vložte do zapekacej misky a zalejte omáčkou. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.

    pexels.com

    Hríby na francúzsky spôsob

    Hríby nakrájajte na plátky a nechajte ich opiecť na panvici s trochou olivového oleja, kým nestmavnú. Potom pridajte pretlačený strúčik cesnaku a zalejte ich 100ml bieleho suchého vína. Pokračujte v redukcii, kým sa víno neodparí, potom hríby osoľte a podávajte s čerstvým pečivom.

    Pečené cherry rajčiny s cesnakom

    Cherry rajčiny prekrojte na polovičky. V miske si zmiešajte lyžicu olivového oleja, pretlačený strúčik cesnaku, soľ a korenie, potom do zmesi namočte rajčiny a naukladajte ich do zapekacej misky. Pečte pri teplote 180 stupňov zhruba 20-25 minút.

    pexels.com

    Karfiol v syrovej omáčke

    Karfiol nakrájajte na ružičky, zalejte ho citrónovou šťavou a na oleji ho opekajte do zlatista. Medzitým si pripravte syrovú omáčku – zmiešajte kyslú smotanu, strúhaný syr, soľ a korenie. Omáčku dajte na 30 minút do chladničky a potom ju podávajte na horúci opečený karfiol.

     

    Cuketové hranolčeky

    Cuketu nakrájajte na stredne hrubé plátky, prekrojte, aby vám vznikli primerane dlhé a primerane hrubé hranolčeky a všetky naukladajte na plech. Do misky si nastrúhajte syr a zmiešajte ho s voňavými bylinkami (tymian, oregano, bazalka), pridajte trochu cesnakového prášku. Posypte cuketu takouto zmesou a nakvapkajte trochu olivového oleja. Pečte pri teplote 200 stupňov, kým nebude syr zlatistý a cukety mierne zapečené.

    pexels.com

    Grécke tstatsiki

    Postrúhajte si uhorky, v hlbokej miske zmiešajte biely jogurt, pretlačený cesnak, olivový olej, soľ a trochu octu. Pridajte nastrúhanú uhorku a trochu kôpru. Dobre premiešajte a nechajte zachladiť.

    Karamelizované mrkvičky

    Mrkvičky si nakrájajte na menšie a tenšie plátky, opečte ich na olivovom oleji asi 2-3 minúty z oboch strán a potom ich nechajte dusiť pod pokrievkou asi 15 minút. Ochuťte ich tymiánom, čiernym korením, soľou a pokvapkajte trochou citrónovej šťavy. Môžete ich posypať aj trochou cukru, no pozor, aby vám neprihorel. Podávajte ešte teplé.

    pexels.com

    Zeleninové palacinky

    Postrúhajte si mrkvu, nadrvte uvarenú fazuľu a pridajte na jemno nakrájanú cibuľu. Do misky pridajte vajce, lyžicu múky, štipku soli a korenie. Do cesta pridajte aj mlieko. Palacinky smažte obvyklým spôsobom do zlatista.

    Cibuľovo hráškové pyré

    Uvarte si zemiaky, ošúpte ich a vymiešajte s maslom a trochou mlieka. Zelený hrášok oblanšírujte asi 5 minút. Ošúpanú cibuľu nakrájanú na drobno opečte na masle a obe ingrediencie zamiešajte do zemiakov. Vymixujte chutné pyré a podávajte.

    Pečená kapusta s limetkovou omáčkou

    V mixéri zmiešajte limetkovú šťavu, rastlinný olej, voňavé bylinky, strúčik cesnaku, koriander, soľ a cukor. Kapustu narežte na niekoľko kruhových plátov a ogrilujte dohneda. Zalejte sladko-kyslou omáčkou a podávajte teplé.

    zdroj: babskeveci.sk (M)

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x