TOP recepty z tekvice

( 4 out of 5 )
    Vytlačiť RECEPT

    Jeseň je ideálnym obdobím na prípravu tekvice. V obchodoch dnes už nájdete množstvo druhov. Moja obľúbená je hokkaido, malová, prípadne tekvica určená na pečenie. Pridať ju môžete do šalátov, polievok, prípadne ju len tak upiecť s rôznymi ako to ja nazývam „teplými“ koreninami. Ideálne sú muškátový oriešok, badián, prípadne trošku škorice a chilli. Dnes si predstavíme skvelé recepty, kde môžete fajnovú tekvicu využiť.

    pixabay.com

    Pečená tekvica s mäsom

    Budeme potrebovať:

    400 gramov tekvice

    400 gramov bravčového mäsa (ale môže byť aj kuracie alebo hovädzie)

    4 zemiaky

    3 lyžice olivového oleja

    soľ a korenie podľa chuti

    bazalka

    Postup:

    Všetku zeleninu si najskôr očistíme. Mäsko si nakrájame na malé kúsky. Orestujeme si ho na oleji a samozrejme ho dochutíme soľou a korením. Tekvicu nakrájame a dáme piecť do rúry. Mäso buď podusíme, prípadne ho dáme k tekvici a všetko pečieme spolu. Tekvicu pečiem na 180 stupňoch Celzia asi 15-20 minút.

    Tekvica s medom

    pixabay.com

    Budeme potrebovať:

    500 gramov tekvice

    1 veľká lyžica medu

    2 strúčiky cesnaku

    30 gramov masla

    vetvička rozmarínu

    soľ a korenie podľa chuti

    Postup:

    Tekvicu si ošúpeme, umyjeme a nakrájame. Na veľkej panvici si roztopíme maslo a pridáme tekvicu. Po asi 2 minútach pridáme aj rozmarín, prelisovaný cesnak. Restujeme asi 7 minút na miernom ohni. Na záver pridáme med a restujeme, až kým neskaramelizuje. Na záver dochutíme soľou a korením. Kombinácia cesnaku a medu je naozaj mňam!

    Tekvica s tvarohom

    Budeme potrebovať:

    300 gramov tekvice

    20 gramov masla

    300 gramov tvarohu

    1 PL vody

    škorica, soľ a cukor podľa chuti

    Postup:

    pixabay.com

    Tekvicu si uvaríme vo vode asi 10 minút. Následne ju dáme do misky. Tvaroh si medzitým ochutíme škoricou a cukrom. Obe suroviny dáme do jednej misky a na vrch môžeme dať pár lístkov petržlenu alebo koriandru. Toto jedlo môžeme mať na raňajky, obed ale aj večeru. Pri diéte ideálne!

    Pečená tekvica so syrom

    Budeme potrebovať:

    500 gramov tekvice

    100 gram tvrdého syra

    1 PL olivového oleja

    2 strúčiky cesnaku

    2 PL francúzskej horčice

    soľ a korenie podľa chuti

    Postup:

    pixabay.com

    Tekvicu si očistíme a umyjeme. Nakrájame ju na kocky a dáme do misky. Pridáme soľ a korenie podľa chuti. Všetko spolu smiešame a pridáme olej. Tekvicu dáme na plech a pečieme ju 10 minút. Po 10 minútach pridáme na vrch prelisovaný cesnak zmiešaný s nastrúhaným syrom. Rúru nastavíme na 180 stupňov a celé to pečieme asi 20 minút. Na záver môžeme tekvicu posypať vňaťkou alebo opäť koriandrom.

    Tekvicové lievance

    Budeme potrebovať:

    200 gramov tekvice

    3 PL hladkej múky

    100 g kyslej smotany

    1 PL cukru

    1 vajíčko

    1/4 jedlej sódy alebo kypriaceho prášku

    1 vanilkový cukor

    olej na vysmážanie

    Postup:

    pixabay.com

    Tekvicu si ošúpeme, umyjeme a nastrúhame nahrubo na rajbadle. V hrnci si necháme zovreť vodu a nastrúhanú tekvicu v nej povaríme asi 5 minút. Následne ju zcedíme a rozmixujeme na hladkú kašu. V miske k tekvici pridáme ostatné prísady a vytvoríme jemné cesto. Na panvicu si dáme trošku oleja a vysmážame menšie lievance alebo ak chcete americké alacinky- pancakes. Podávame s ovocím, lekvárom alebo čokoládovou polevou.

    Dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x