Tradičná ruská zmrzlina

( 4 out of 5 )
    Vytlačiť RECEPT

    Takmer každý z nás pozná starú dobrú ruskú zmrzlinu. Ak bola vaša obľúbená, určite ste si všimli, že sa časom jej chuť trochu zmenila. A aj keď je stále relatívne populárna, ustúpila do úzadia. Dnes vojdeme do obchodu a máme na výber obrovské množstvo zmrzliny od rôznych výrobcov z celého sveta. V minulosti tomu tak nebolo, no výrobky, ktoré sme mali k dispozícii kedysi, boli v neporovnateľnej kvalite. Ruská zmrzlina bola skvelou pochúťkou plnou mlieka a smotany.

    V dnešnej dobe, bohužiaľ, platí stále viac a viac, že pokiaľ chceme kvalitu, musíme si jedlá a dezerty pripraviť sami doma. Dnešná ruská zmrzlina sa s tou pôvodnou už nedá porovnať a ak tento dezert máte radi, prinášame vám rovno 2 recepty, ako si pripraviť originálnu zmrzlinu vo vlastnej kuchyni.

    Z mlieka a smotany

    pixabay.com

    Budeme potrebovať

    1 dl mlieka

    100 g cukru

    5 g vanilkového cukru

    3 dl smotany ( obsah tuku aspoň 30 % )

    3 žĺtky

    Postup

    Mlieko vylejeme do misky s hrubým dnom, ktorá je vhodná na varenie. Privedieme ho do varu. Následne pridáme cukor, vanilkový cukor, premiešame, zmes odstavíme a necháme vychladnúť.

    Potom pridáme samostatne vyšľahané žĺtka. Zmes postavíme späť na sporák a privedieme za stáleho miešania opäť do varu. Varíme, kým zmes nedostane podobu ako kondenzované mlieko.

    Bielka vyšľaháme v samostatnej nádobe. Sneh potom primiešame do pripravenej zmesi a poriadne premiešame. Následne vyšľaháme smotanu a taktiež ju primiešame do zmesi. Na posledné premiešanie môžeme použiť mixér, aby sme v zmrzline nemali žiadne hrudky.

    sovkusom.ru

    Pripravíme si nádoby vhodné na zamrazenie (ja používam krabičky od masla napr.), naplníme ich a dáme zamraziť. Tiež môžete zvoliť jednu väčšiu nádobu, aby sa vám lepšie robili kopčeky, ak máte na to vhodnú naberačku. Necháme v mrazničke aspoň 4 hodiny.

    Ak chceme pripraviť zmrzlinu presne podľa originálneho vzoru, budeme potrebovať oblátky. Potom pred zamrazením uložíme na dno formy oblátku, vylejeme na ňu zmrzlinovú zmes, zarovnáme a prikryjeme druhou oblátkou, ktorú mierne vtlačíme do zmesi.

    Zo smotany

    pixabay.com

    Budeme potrebovať

    4 žĺtky

    200 ml smotany ( 10% tuku )

    500 ml smotany ( aspoň 30% tuku )

    1 šálka práškového cukru

    2 g vanilkového cukru

    Postup

    Vyšľaháme si žĺtky a pridáme do nich práškový cukor. Zmes by mala mierne obelieť. Následne si vyšľaháme 10%-nú smotanu a vmiešame ju do žĺtok. Pridáme tiež vanilkový cukor. Všetko spolu dôkladne premiešame.

    Zmes si nalejeme do hrnca a za stáleho miešania na najmenšom ohni privedieme pomaly do varu. Hneď ako uvidíte prvé bublinky, zmes z ohňa odstavte. Nesmie sa vyslovene variť. Vychladenú zmes dáme zamraziť.

    Kým sa zmes mrazí, vyšľaháme si 30% percentnú smotanu. Potom vyberieme zmes z mrazničky a vmiešame do nej pripravený sneh. Následne ju dáme opäť zamraziť.

    Raz za hodinku zmes vyberieme a pokiaľ je to možné, premiešame.

    Hotovú zmrzlinu môžeme podávať so strúhanými orechmi, nastrúhanou čokoládou, alebo s ovocím.

    zdroj: babskeveci.sk, (Katka), sovkusom.ru

    Tips & variations

    • Zmrzlinu môžete dať zamraziť do oplátok, bebe keksíkov, alebo samostatne a podávať ju s čokoládou, ovocím, alebo orieškami.

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x