Tradičné chrumkavé fašiangové fánky

( 5 out of 5 )
Vytlačiť RECEPT

Ak ste si ešte nestihli urobiť túto vynikajúcu fašiangovú pochúťku je najvyšší čas, aby ste to zmenili. Voňavé chrumkavé fánky sú neodmysliteľnou súčasťou tohto obdobia. Nádherne rozvoňajú celý dom a pripomínajú nám naše tradície. Hodia sa ku káve, čaju alebo len tak, na domáce maškrtenie. U nás na stole nikdy nevydržia dlho a túto dobrotu rozplývajúcu sa na jazyku miluje celá rodina. Vyskúšajte tento recept na fantastické a jemné fánky, ktorý si určite zamilujete vďaka ich neodolateľnej chuti.

fanky 8
madameedith.com

Budeme potrebovať:

250 gramov hladkej múky

5 vajec (použijeme len žĺtky)

2 polievkové lyžice kyslej smotany (18%)

25 gramov masla

1 polievková lyžica rumu/octu

1 polievková lyžica práškového cukru

1 vanilkový cukor

1 polievková lyžica vody

štipka soli

bravčová masť na vyprážanie

Postup:

V mise si ručne alebo mixérom vymiešame žĺtka, cukor, soľ, maslo a smotanu. Pridáme alkohol alebo ocot a trošku vody. Cez sito postupne sypeme múku a vymiešame jednu hmotu.

fanky 2
madameedith.com

Celá masa by mala byť pomerne tuhá a nesmie sa lepiť na prsty. Cesto potom vaľkáme niekoľko minút na doske, ktorú sme si posypali múkou. Prekladáme ho napoly a znova rozvaľkáme na plochu, tento postup opakujeme niekoľko krát.

fanky 3
madameedith.com

Ideálne je potom cesto odložiť na pol hodinu do chladničky. Následne ho rozvaľkáme na hrúbku približne 2 mm. Cesto narežeme na pásy.

fanky 4
madameedith.com

Každý pás potom v strede pozdĺžne prerežeme tak, aby sme vytvorili úzky otvor. Ním potom prevlečieme jeden koniec cesta a vytvoríme tak akúsi „mašličku“.

fanky 5
madameedith.com

V hlbokom hrnci si rozpálime masť do ktorej postupne ukladáme fánky a smažíme ich z každej strany niekoľko sekúnd dozlata. Fánky potom ukladáme na tanier vystlaný papierovými obrúskami, ktoré vsajú prebytočnú masť.

fanky 6
madameedith.com

Hotové fánky posypeme práškovým cukrom a podávame. Táto chrumkavá dobrota vyzerá lákavo a chutí fantasticky. Najlepšie sú dve až tri hodinky po príprave. V uzavretej dóze vydržia aj niekoľko dní. Dobrú chuť!

fanky 9
madameedith.com

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), madameedith.com

 

Chutil ti tento recept?

komentárov

- Shopping List
x