Tradičný slovenský domáci trdelník

( 4.5 out of 5 )
    Vytlačiť RECEPT

    Vedeli ste, že trdelník sa nepripravuje len na Slovensku? Poznajú ho aj v okolitých krajinách ako je Maďarsko, Česká republika a napríklad aj v Rumunsku. U nás na Slovensku je to ale tradičná záležitosť. Toto sladké pečivo má veľmi zaujímavú chuť, ktorá sa nepodobá žiadnemu inému pečivu. Príprava je celkom jednoduchá.

    rulife.eu

    Budete potrebovať:

    350 gramov polohrubej múky

    100 gramov cukru

    2 vajíčka

    100 gramov vlašských orechov

    1 PL slnečnicového oleja

    1 PL sušeného droždia

    70 gramov masla

    100 ml mlieka

    1/2 lyžičky škorice

    štipka soli

    Postup:

    Droždie si najskôr rozpustíme v teplom mlieku a necháme ho aspoň 5 minút prikryté utierkou. Maslo si roztopíme a necháme ho trochu vychladnúť. V druhej miske si zmiešame metličkou žĺtka s polovicou cukru. Túto hmotu pridáme k maslu a miešame. Za stáleho miešania pridáme droždie.

    o-cz.ru

    Do misky si vysypeme múku a pridáme štipku soli. Ak chceme, môžeme ju preosiať. Po častiach ju pridávame do cesta a miešame napríklad aj mixérom s metličkou, aby v ceste neostali žiadne hrudky. Cesto necháme zakryté utierkou na teplom mieste cca 30 minút.

    bylochka.esy.es

    Kým nám cesto vykysne, pripravíme si sladkú posýpku. V mixéry si dohladka pomelieme orechy, pridáme k nim zvyšný cukor a škoricu. Ak nemáme klasické kovové formy na trdelníky, pomôžu nám napríklad kartónové obalené v alobale namazané troškou oleja.

    Vykysnuté cesto si rozdelíme na 8 častí. Vyvaľkáme ich na hrubé dlhšie šúľky a omotáme okolo valčeka. Cesto potrieme na záver bielkami a posypeme ich orechami so škoricou a cukrom. Valčeky si poukladáme na plech tak, aby sa nedotýkali dna plechu. Pečieme 25-30 minút na 180 stupňoch Celzia. Dobrú chuť.

    rulife.eu

    zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), sovkusom.ru

     

     

    Náš tip:

    • Trdelníky si môžete urobiť podľa vlastnej chuti. Ak chcete čokoládové, do posýpky pridajte granko. V prípade, že vám orechy nechutia, skvelé sú aj so škoricovým cukrom.

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x