Tradičný ukrajinský boršč

( 4 out of 5 )
Loading...
    Vytlačiť RECEPT

    Pravý, nefalšovaný ukrajinský boršč proste nemôžete nemilovať. Pravdou je, že niekto túto klasiku nemá veľmi rád, no u nás sa teší veľkej obľube. Príprava je síce komplikovanejšia a zdĺhavá, no výsledok stojí za to. To vám potvrdia aj milovníci boršču. Keď sa spoja všetky chute dohromady, navaríte si zdravú vitamínovú „bombu“, ktorá chutí naozaj skvele.

    borsc2
    gastronom.ru

    Budeme potrebovať:

    250 gramov hovädzieho mäsa

    250 gramov bravčového mäsa (najlepšie je plece)

    250 gramov údeného mäsa (prípadne hovädzia kosť – 100 gramov)

    250 gramov hlávkovej kapusty

    150 gramov cvikly

    200 gramov koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva)

    100 gramov zemiakov

    50 gramov paradajkového pretlaku

    bravčová masť

    pár strúčikov cesnaku

    1 veľká cibuľa

    1 kyslá pochúťková smotana

    soľ, korenie

    bobkové listy

    ocot

    2 litre vody

    borsc3
    pojrem.ru

    Postup:

    Ako prvé sa budeme venovať mäsu. Všetky druhy mäsa, prípadne údené kosti poumývame a dáme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou a varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Mäso povyberáme (bravčové o niečo skôr ako hovädzie), nakrájame na menšie kocky a vrátime naspäť do vývaru.

    borsc4
    pojrem.ru

    Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu, kapustu, cibuľu a cesnak a pokrájame všetko nadrobno. Cviklu si môžeme predvariť v šupke, aby nestratila krásnu fialovo-ružovú farbu. Na cibuli a masti si krátko podusíme koreňovú zeleninu a zalejeme ju troškou vývaru z mäsa.

    borsc5
    pojrem.ru

    Keď je zelenina polomäkká, pridáme ju do horúceho vývaru s mäsom. Pridáme aj nakrájanú kapustu, zemiaky nakrájané na kocky a bobkové listy, korenie a soľ.

    Na masti si podusíme na kocky nakrájanú prevarenú cviklu a pridávame postupne paradajkový pretlak a dochucujeme octom, prípadne aj cukrom. K cvikly pridáme buď nakrájaný alebo prelisovaný cesnak.

    borsc6
    pojrem.ru

    Celú zmes primiešame k vývaru.

    borsc7
    pojrem.ru

    Dochutíme, ak je potrebné. Podávame s kyslou pochúťkovou smotanou, pretože tá je k boršču ideálna. Pri boršči je potrebné dodržiavať jednotlivú postupnosť krokov. Suroviny je dôležité dusiť oddelene, aby sa nám chute neskôr dobre prepojili. Verím, že boršč milujete rovnako ako my, a že si na tomto recepte pochutíte. Dobrú chuť.

    borsc8
    pojrem.ru

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x