Tvarohovo- krémová torta

( 4 out of 5 )
Vytlačiť RECEPT

Kulinárske špeciality nás často odrádzajú od toho, aby sme ich skúsili pripraviť, pretože máme pocit, že by sme ich nezvládli. Torta “Napoleonka” nie je výnimkou. Poznajú ju vo všetkých krajinách sveta, no len málo gazdiniek sa ju odváži pripraviť doma. Pritom to vôbec nie je také ťažké a pri jej príprave nemáte čo pokaziť. Keď som ju skúsila pripraviť prvý krát, podarila sa bez problémov. A padla behom jedinej hodiny. Strach z neúspechu hoďte za hlavu a poďme na to, dámy!

Potrebujeme:

  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +

Postup

  • Maslo izbovej teploty zmiešame s mascarpone.

  • Rozbijeme si 4 vajcia a zmiešame ich s tvarohom a cukrom.

  • Múku zmiešame s octom, sódou bikarbónou a pridáme zmes z tvarohu, vajec a 200g cukru. Toto cesto spracujeme, aby bolo konzistentné.

  • Cesto si rozdelíme na 12 rovnakých kúskov, zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky na jednu hodinu.

  • Kým je cesto v chladničke, pripravíme si krém. Zmes masla a mascarpone pomocou mikrovlnky prihrejem tak, aby mala približne izbovú teplotu (alebo si zmes pripravte v predstihu a izbovú teplotu nadobudne sama). A opäť na chvíľu odložíme nabok.

  • Pripravíme si hustý krém. Ohrejeme mlieko, zamiešame doň 2 vajcia, škrob, zvyšný cukor a miešame približne 10 minút, kým nám krém nezhustne.

  • Maslo s mascarpone zohriate na izbovú teplotu za pomalého šľahania pridávame po lyžičkách do hustého krému. Šľaháme až pokiaľ nebudeme mať pocit, že krém je dostatočne vláčny a konzistenčne jemný.

  • Z chladničky vyberieme cestá a začneme ich jedno po druhom na tenko vaľkať do tvaru kruhu. Najpohodlnejší spôsob, ako ich potom uskladniť je ukladať ich jedno na druhé a medzi ne si dávať papier na pečenie. Hrúbka cesta po vyváľaní by mala byť približne 2mm a priemer cesta približne 20cm.

  • Každé cesto je potrebné piecť cca 10-15 minút pri teplote 180 stupňov.

  • Na spodok torty ide prvé cesto, na ktoré rovnomerne natrieme krém. Takto budeme postupovať, až kým sa nám neminie všetko cesto a všetok krém. Vrchná vrstva torty je z krému, nie z cesta, takže si podľa toho rozdeľte aj množstvo krému, ktoré budete na cestá natierať.

  • Navrstvenú tortu nijak nezdobíme, necháme ju na noc v chladničke a na druhý deň môžeme podávať.

Tips & variations

  • Napoleonka vynikajúco chutí len pocukrovaná a s čerstvými jahodami so šľahačkou. Fantázii sa však medze nekladú a keď máte chuť na iné ovocie môžete si pridať podľa svojej chuti. Cukrári ju však zvyknú zdobiť buď nasekanými orechami, alebo osladenou opraženou strúhankou.

Chutil ti tento recept?

komentárov

- Shopping List
x