Ukrajinský slaný chlebík so slaninovo-zemiakovou plnkou

( 5 out of 5 )
Loading...
    Vytlačiť RECEPT

    Ak ste sa niekedy ocitli v Haliči, určite ste ochutnali ich lokálnu špecialitu – haličský koláč. Ak nie, potom si ho môžete pripraviť doma, pretože je veľmi jednoduchý a chutný. Exploduje vám na jazyku ako tá najlepšia lahôdka a verte, že ho upečiete ešte veľa ráz.

    Budete potrebovať:

    500g zemiakov

    150g pohánky (ideálne lúpanej)

    650g polohrubej múky

    200g slaniny

    2 cibule

    2 strúčiky cesnaku

    1 mrkva

    30g droždia

    1 vajce

    25g kryštálového cukru

    40ml slnečnicového oleja

    15g soli

    5g čierneho korenia

    1,5l vody

    Postup prípravy:

    Ako prvé si pripravte cesto. Droždie rozdrobte do misky, pridajte k nemu cukor a nechajte ich spolu rozpustiť, môžete k nim pridať kvapku vody, alebo mlieka.

    V menšom hrnci si ohrejte 300ml vody, ktorú ohrejte na približne 40 stupňov, potom ju odstavte. Do druhého hrnca si dajte 1 liter vody a priveďte ju k varu.

    Droždie s cukrom pridajte do menšieho hrnca, nezabudnite na štipku soli a všetko dobre premiešajte. Do hrnca k droždiu prisypte asi 320g múky a 2 lyžice oleja. Začnite miesiť cesto a postupne pridajte aj zvyšnú múku. Hotové cesto zakryte v hrnci uterákom a odložte na teplé miesto na cca 40 minút podkysnúť.

    Medzitým si pripravte zemiakovú plnku. Zemiaky si ošúpte a umyte a dajte ich variť do veľkého hrnca s vriacou vodou.

    Do menšieho hrnca nalejte približne 300ml vody a nechajte ju zovrieť, potom do nej vysypte pohánku. Mala by byť v pomere 2:1 (voda:pohánka). Hrniec zakryte a nechajte pohánku uvariť.

    Slaninu si narežte na kocky a zahrejte v panvici, kým sa masť neroztopí a neostanú len oškvarky. Medzitým si narežte cibuľu na kocky, na jemnom strúhadle nastrúhajte mrkvu a pretlačte, alebo na jemno nasekajte cesnak. Všetko spolu zmiešajte a dajte do panvice k slanine. Zmes opekajte, kým nebude cibuľa zlatistá.

    Zo zemiakov si urobte kašu, pridajte do nej osmaženú slaninu so zeleninou a pohánku. Pohánku nezabudnite precediť, aby ste do kaše nedali prebytočnú vodu. Zmes okoreňte a osoľte a celú zmes dobre premiešajte.

    Vezmite si podkysnuté cesto a vyvaľkajte ho na štvorec o veľkosti cca 40x40cm. Cesto by ste mali nechať hrubé približne 1cm.

    Plnku rozotrite na cesto, dbajte pri tom na to, aby ste nechali cesto od krajov asi 10 cm čisté. Spojte rohy cesta tak, aby sa vám stretli v strede štvorca.

    Plech si vyložte papierom na pečenie, rúru predhrejte na 180 stupňov. Cesto dajte na plech a potrite ho rozšľahanými vajíčkami. Pečte približne 40 minút. Prajeme dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x