Univerzálny lahodný krém do zákuskov a tort

( 3 out of 5 )
Vytlačiť RECEPT

Nájsť univerzálny krém, ktorý by sme mohli pripravovať do všetkých tort a zákuskov, nie je jednoduché. Navyše ak to má byť krém, ktorý sa bude dať dochutiť prísadami, ktoré sa nám ku konkrétnemu cestu hodia. My však taký máme. Už nikdy nebudete musieť hľadať iné krémy a trápiť sa s ich zložitou prípravou.

cookingwithjim.com

Dva východiskové krémy

Mliečny krém

500 ml mlieka

200g cukru

1 vanilkový cukor

50g hladkej múky

4 vaječné žĺtky

Vaječné žĺtka vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. V troche mlieka si rozmiešame múku a prilejeme k žĺtkom. Ostatné mlieko dáme variť. Keď mlieko začne vrieť, pridáme žĺtkovú zmes a varíme hustý krém. Ak chceme, aby bol krém nadýchaný, po vychladnutí môžete rozšľahať.

Maslový krém

250g masla

4 žĺtky

1 šálka kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

Pripravíme si parný kúpeľ. V miske nad parou vymiešame žĺtky s cukrom do hustej peny. Odstavíme a pokračujeme až keď krém vychladne. Následne ručným mixérom vymiešame maslo, ktoré pridávame do misky po menších kúskoch. K maslu pridáme aj vanilkový cukor.  Všetko spolu spojíme a môžeme natierať na cesto.

Príchute univerzálneho krému

Základ by sme mali, teraz sa naučíme ako pripraviť rôzne príchute z univerzálneho krému. Na vás je voľba, či chcete pripravovať ochutený maslový krém, alebo mliečny. Spravidla platí, že do tort sa z praktických dôvodov viac hodí maslový krém. Lepšie drží tvar a maslo dodáva torte na hustote. Na zákusky sa častejšie používa mliečny krém, pretože je jemnejší a vzdušnejší a nepotrebuje tak pevne držať tvar. Podľa tohto návodu si pripravte dostatočné množstvo univerzálneho krému a dochucujte. Množstvo krému si už upravíte podľa toho, koľko na konkrétnu dobrotu potrebujete.

Čokoládový krém

450g univerzálneho krému zmiešame s dvoma lyžicami kakaa, dvoma lyžicami cukru a štvrtinou balíčka vanilkového cukru. Poriadne vymiešame a môžeme natierať.

wickedgoodkitchen.com

Orieškový krém

350g univerzálneho krému zmiešame s ľubovoľným množstvo mletých vlašských orechov a pridáme polievkovú lyžicu rumu, alebo rumovú esenciu od chuti. Orieškový krém najlepšie chutí s trochou alkoholu, uvoľní sa viac orechovej chuti a krém je chutnejší.

alwaysorderdessert.com

Mocca krém

Na kávový krém budeme potrebovať len dve polievkové lyžice kávy. Voľte takú, akú máte radi. Platí, že ak chcete, aby zrniečka kávy v kréme nebolo vidieť, pridajte instantnú kávu. Ak vám zrniečka nevadia, pridajte obyčajnú mletú kávu. Tieto dve polievkové lyžice dôkladne vmiešajte do cca štvrť kila krému. Ak máte krému viac, prispôsobte tomu aj množstvo kávy.

wikihow.com

Lieskovcovo-arašidový krém

Zmiešajte dve šálky lieskovcov s dvoma šálkami arašidov a zomeľte ich nadrobno v mixéri, alebo roztlčte v mažiariku. Toto množstvo primiešajte do cca 350g univerzálneho krému a pridajte ešte jeden balíček vanilkového cukru.

Pomarančový krém

400g univerzálneho krému zmiešajte s trochou pomarančovej a citrónovej šťavy. Šťavu si môžete aj osladiť, aby nebola kyslá. Keď máte krém rozmiešaný so šťavou, primiešajte ešte 3 polievkové lyžice hustého pomarančového likéru a kandizovanej citrónovej kôry. V prípade tohto krému však radíme radšej použiť maslový. Mliečny by vplyvom tekutín nemusel tak dobre držať tvar.

mealsbysheri.wordpress.com

Jahodový alebo malinový krém

350g univerzálneho krému zmiešajte s umytými jahodami, alebo malinami a pridajte malú lyžičku citrónovej šťavy. Ovocie pokrájať môžete, ale nemusíte. Podľa toho, ako si to v torte želáte.

roxyskitchen.com

Mandľový krém

300g univerzálneho krému zmiešajte s dvoma šálkami olúpaných a pomletých mandlí a pridajte trochu amaretta, mandľového likéru, alebo ak ani jedno nemáte, aspoň mandľovej esencie. Krém bude vynikajúco chutiť aj voňať.

Višňový krém

5 šálok vykôstkovaných višní, prípadne čerešní pomixujte, alebo len nakrájajte na drobnejšie a vmiešajte do 350g univerzálneho krému. Pridajte balíček vanilkového cukru, aby krém nebol kyslý. Bude vynikajúci a svieži. Pozor na zavárané ovocie. V tomto prípade nemôžeme zaručiť, že ak pokrájate zavarené ovocie, krém neostane vodnatý. Preto voľte radšej čerstvé ovocie, namiesto zaváraného.

jfoodandtravel.com

Punčový krém

Pripraviť tento krém je najjednoduchšie zo všetkého. Do 400g univerzálneho krému prilejte už len 5 kvapiek rumovej esencie a ak robíte punčovú tortu, tak aj červené potravinárske farbivo podľa potreby.

Gaštanový krém

Pri príprave gaštanového krému musíte zmiešať v rovnakom pomere množstvo univerzálneho krému s množstvom gaštanového pyré. Ak teda spotrebujete na tortu približne 500g krému, kúpte si 250g gaštanového pyré a to zmiešajte s 250g univerzálneho krému. Pridajte kvapku rumovej esencie a nebesky dobrý krém je na svete.

guiltykitchen.com

zdroj: babskeveci.sk (Monika), bidista.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

- Shopping List
x