Zapekané zemiaky s cuketou

( 5 out of 5 )
Vytlačiť RECEPT

Zemiaky sú nesmierne vďačnou surovinou a svoje o tom vie hádam každá gazdinka. Vieme ich pripraviť na množstvo spôsobov, konzumujeme ich aj ako hlavné jedlo, či v podobe prílohy, ktorá sa hodí skoro ku všetkému. Pokrmy so zemiakov pripravíme na slano ale i na sladko a touto surovinou ulahodíme hádam všetkým. Dnešný recept vám ukáže, ako rýchlo a lacno pripraviť skvelý obed zo zemiakov a cukety. Stačiť vám pritom bude len jeden pekáč a pár minút prípravy. 

Ak máte rady rýchle recepty, ktorých príprava nezaberie veľa času, ste na správnej adrese. Skvelé a chrumkavé zapekané zemiaky s cuketou a slaninou si obľúbite ihneď. Stačiť vám bude len zopár surovín a prípravu zvládne hádam každý. Všetko v jednom pekáči už len šupnete do rúry a obed sa pripravuje akoby sám. Nasledujúci recept vám ukáže ako na to.

Budeme potrebovať:

500 g nových zemiakov

200 g slaniny

1 až 2 cukety

 3 až 4 strúčiky cesnaku

2 polievkové lyžice slnečnicového oleja

čerstvá petržlenová vňať (podľa chuti)

soľ (podľa chuti)

čierne korenie (podľa chuti)

Postup:

Najprv si cuketu dôkladne umyte a bez toho, aby ste ju ošúpali ju nakrájajte na približne rovnaké kolieska o hrúbke asi pol centimetra. Cuketu vložte do misy a mierne osoľte a následne zamiešajte. Nechajte postáť asi 20 minút, aby soľ vytiahla z cukety prebytočnú vodu, ktorá by výsledný pokrm zbytočne rozmočila.

Zatiaľ si umyte nové zemiaky a tiež ich nešúpte, rovnako  ako cuketu. Nakrájajte ich na kolieska, ktoré sú hrubé asi 3 mm. Vložte ich do väčšej misky.

Potom si nakrájajte slaninu na tenšie plátky. Následne si pripravte pekáč alebo zapekaciu misu a vymastite ju slnečnicovým olejom.

Teraz rukami vytlačte z cukety prebytočnú šťavu a cuketu naukladajte na dno zapekacej misy.

Ošúpte si cesnak a nakrájajte ho na tenučké plátky. Rozložte ho na cuketu ako druhú vrstvu.

Treťou vrstvou budú plátky slaniny, ktoré následne prikryjeme zemiakovými kolieskami. Zemiaky osolíme a okoreníme podľa chuti a dáme piecť prikryté alobalom do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme približne 20 až 25 minút. Po uplynutí tohto času alobal odstránime a pečieme znova 20 minút, aby sa zemiaky krásne zapiekli.

sovkusom.ru

Po upečení môžeme servírovať a v závere ich posypeme čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru

 

 

Chutil ti tento recept?

komentárov

- Shopping List
x