Zapekané zemiaky s cuketou

( 5 out of 5 )
    Vytlačiť RECEPT

    Zemiaky sú nesmierne vďačnou surovinou a svoje o tom vie hádam každá gazdinka. Vieme ich pripraviť na množstvo spôsobov, konzumujeme ich aj ako hlavné jedlo, či v podobe prílohy, ktorá sa hodí skoro ku všetkému. Pokrmy so zemiakov pripravíme na slano ale i na sladko a touto surovinou ulahodíme hádam všetkým. Dnešný recept vám ukáže, ako rýchlo a lacno pripraviť skvelý obed zo zemiakov a cukety. Stačiť vám pritom bude len jeden pekáč a pár minút prípravy. 

    Ak máte rady rýchle recepty, ktorých príprava nezaberie veľa času, ste na správnej adrese. Skvelé a chrumkavé zapekané zemiaky s cuketou a slaninou si obľúbite ihneď. Stačiť vám bude len zopár surovín a prípravu zvládne hádam každý. Všetko v jednom pekáči už len šupnete do rúry a obed sa pripravuje akoby sám. Nasledujúci recept vám ukáže ako na to.

    Budeme potrebovať:

    500 g nových zemiakov

    200 g slaniny

    1 až 2 cukety

     3 až 4 strúčiky cesnaku

    2 polievkové lyžice slnečnicového oleja

    čerstvá petržlenová vňať (podľa chuti)

    soľ (podľa chuti)

    čierne korenie (podľa chuti)

    Postup:

    Najprv si cuketu dôkladne umyte a bez toho, aby ste ju ošúpali ju nakrájajte na približne rovnaké kolieska o hrúbke asi pol centimetra. Cuketu vložte do misy a mierne osoľte a následne zamiešajte. Nechajte postáť asi 20 minút, aby soľ vytiahla z cukety prebytočnú vodu, ktorá by výsledný pokrm zbytočne rozmočila.

    Zatiaľ si umyte nové zemiaky a tiež ich nešúpte, rovnako  ako cuketu. Nakrájajte ich na kolieska, ktoré sú hrubé asi 3 mm. Vložte ich do väčšej misky.

    Potom si nakrájajte slaninu na tenšie plátky. Následne si pripravte pekáč alebo zapekaciu misu a vymastite ju slnečnicovým olejom.

    Teraz rukami vytlačte z cukety prebytočnú šťavu a cuketu naukladajte na dno zapekacej misy.

    Ošúpte si cesnak a nakrájajte ho na tenučké plátky. Rozložte ho na cuketu ako druhú vrstvu.

    Treťou vrstvou budú plátky slaniny, ktoré následne prikryjeme zemiakovými kolieskami. Zemiaky osolíme a okoreníme podľa chuti a dáme piecť prikryté alobalom do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme približne 20 až 25 minút. Po uplynutí tohto času alobal odstránime a pečieme znova 20 minút, aby sa zemiaky krásne zapiekli.

    sovkusom.ru

    Po upečení môžeme servírovať a v závere ich posypeme čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

    Prajeme vám dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru

     

     

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    - Shopping List
    x