Zeleninové čipsy

    Loading...
    (0 / 5)

    Zemiakové lupienky alebo čipsy, ako ich zvykneme nazývať sú pre mnohých veľkým lákadlom. Výber z mnohých príchutí a fantastické chrumkanie z nich robí akúsi drogu v rámci potravín. Aj vám sa už iste stalo, že ste si sľúbili len zopár kúskov smažených zemiačikov a skončili ste, až keď bol balík prázdny. Množstvo oleja a vysmážanie robí z tejto pochúťky veľmi nezdravú potravinu, ktorá je na pomyselnej čiernej listine. Ale čo ak by ste si pripravili rovnako chutný, no zdravý variant? Nasledujúci recept vám prezradí, ako na to!

    Tento skvelý recept vás presvedčí o tom, že i lupienky môžu byť zdravé a predsa vynikajúce. Aj keď dnes v obchodoch nájdeme i zeleninové varianty, je lepšie si ich pripraviť doma. Máte absolútnu kontrolu nad použitými surovinami, takže sa vám nestane, že vaše lupienky budú obsahovať glutaman sodný alebo palmový olej. Zemiakové lupienky vyzerajú senzačne, no chutia božsky!

    Budeme potrebovať:

    bataty

    kel

    repa

    morská soľ

    olivový olej

    kajenské korenie

    strúhaný parmezán

    Postup:

    Ihneď na začiatku si môžeme zapnúť rúru, aby sa nám počas prípravy zeleniny rozohriala. Podľa toho, koľko zeleninových lupienkov si chceme pripraviť si zvolíme množstvo batatov, kelu a cvikly. Bataty a cviklu nakrájame na tenké kolieska, kel rozdelíme na jednotlivé strapce a umytú zeleninu poriadne osušíme papierovými utierkami. Čím lepšie z nich prebytočnú kvapalinu odsajeme, tým budú chrumkavejšie.

    Plech na pečenie si vystelieme papierom na pečenie a naň potom naukladáme kusy zeleniny tak, aby sa veľmi neprekrývali. Pokvapkáme ich olivovým olejom a posypeme morskou soľou. Následne pridáme korenie podľa chuti, napríklad kajenské korenie, môžeme využiť aj mletú rascu alebo bylinky. Postrúhame trochu parmezánu a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme približne 15 minút, no v polovici pečenia zeleninu otočíme, aby sa poriadne prepiekla a naše lupienky boli chrumkavé. Piecť môžeme i kratšie alebo dlhšie, podľa toho, ako prepečené lupienky preferujeme.

    Ak pripravujete viac lupienkov, je efektívne ich koreniť aj v mise, kde pridáte olej, soľ a požadované koreniny a zeleninu spolu zamiešate. Potom už len ukladáte na jednotlivé plechy (piecť môžeme aj na viacerých plechoch naraz). Zeleninové lupienky chutia skvele aj pokvapkané citrónovou šťavou. Pripraviť si k nim môžete aj dresing z bieleho jogurtu a byliniek.

    Prajeme vám dobrú chuť!

    zdroj: babskeveci.sk (Jana L)

    Chutil ti tento recept?

    komentárov

    x